Vroege Vogels

Galapagos-schildpadden van uitsterven gered

  •  
29-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
reuzenschildpad.jpg
Een van de reuzenschildpaddensoorten op de Galapagos Eilanden wordt niet langer met uitsterven bedreigd. De dieren kunnen voortaan voor zichzelf zorgen. Dat melden natuurbeschermers dinsdag (lokale tijd) op basis van een studie in het internationaal wetenschappelijke tijdschrift PLoS One.
Nog maar 15
Het gaat om de reptielen die voorkomen op het eiland Española. Vijftig jaren geleden kwamen hier nog maar 15 landschildpadden voor, maar nu is het aantal dankzij een fokprogramma gegroeid en leven er circa 1000 exemplaren in het wild. ,,Niemand wist hoe je de schildpadden moest fokken in gevangenschap. Zelfs de beste dierentuinen in de wereld slaagden er niet in. Het Galapagos National Park zocht het uit, en werd er buitengewoon effectief in", aldus professor biologie James Gibbs aan de universiteit van New York, leider van het onderzoek.
De Galapagos-schildpadden kunnen 150 tot 200 jaar oud worden, eten gras en bladeren in het natte seizoen en cactus in het droge gedeelte van het jaar.
De Galapagos Eilanden liggen ongeveer 1000 kilometer ten westen van Ecuador, het Zuid-Amerikaanse land waartoe ze behoren. Sinds 1959 is het beschermd gebied. Er komen veel unieke planten en dieren voor. Het inspireerde Charles Darwin tot de beroemde evolutietheorie.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.