Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Galapagos plasticvrij, casarca-eenden, de fenolijn en alle overige onderwerpen

  •  
31-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
85 keer bekeken
  •  
Gierzwaluw_belterman.jpg

Gierzwaluw

© Fotograaf: belterman

Fenolijn 035-6711338

vliegenzwam_Mariaa

Vliegenzwam

© Vliegenzwam - Fotograaf Mariaa

De laatste grutto’s, wegtrekkende gierzwaluwen en de eerste vliegenzwam. De eerste tekenen van het najaar zijn deze week te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Net als een honderdtal Friese oeverzwaluwen, die een tweede nest zijn begonnen en wespen die het voorzien hebben op de buxusmot.

Luister zondag naar een selectie van de eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.

Kijk hier voor meer informatie over de Vroege Vogels fenolijn.

Galapagos weer plasticvrij

galapagos-4324983_1920
Utrechtse wetenschappers zijn bezig om de beroemde Galapagoseilanden bij Ecuador volledig plasticvrij te maken. Het moet het eerste plasticvrije ecosysteem ter wereld worden. Onderzoekers Erik van Sebille en Steffie Ypma proberen dit te bewerkstelligen door de oceaanstromingen in kaart te brengen.

‘Plastic spoelt op de Galapagoseilanden vooral aan op plekken met veel golfslag. Het afval dat de zee op het strand werpt, wordt bij een volgend tij door golven weer mee teruggenomen in de zee. Daar valt het uiteen in nog veel meer kleinere stukjes plastic, die niet meer zijn op te ruimen. Dat willen we voorkomen’, aldus Erik van Sebille.

Als het slaagt om de Galapagos plasticvrij te maken gaan de onderzoeken ook aan de slag om andere mariene gebieden in de wereld te helpen. Waaronder de Waddenzee.

De herkomst van de casarca

Na jaren onderzoek is nu eindelijk het mysterie ontrafeld: de casarca-eenden die elk jaar in groten getale op het Eemmeer komen ruien komen uit Duitsland waar ze vermoedelijk ooit uit gevangenschap ontsnapt zijn. Dat was jarenlang onduidelijk, omdat deze oranjebruine eend in enorme aantallen op het meer te vinden was. Zo veel, dat het onwaarschijnlijk leek dat ze allemaal uit het Rijngebied in Duitsland kwamen. Toch kwam geen een waarneming uit het oorsprongelijke broedgebied: de donaudelta in Roemenië. Wat betekent dit voor de casarca?

Alle waarnemingen van casarca's met een halsband kunnen nog doorgegeven worden via 'Birdring' app.
casarca_FransBos

casarca

© fransbos

Hoe interessant zijn vogels?

Kunnen vogels ruiken? Ruien alle vogels ? Op deze en nog vele andere vragen heeft fervent vogelaar Marcel Boer in de loop der jaren de antwoorden weten te vinden. Hij schreef hier verhalen over voor de beginnende gidsen van de Vogelbescherming in het gebied waar hij werkte, Wormer- en Jisperveld (NH) . Later verschenen zijn verhalen ook in het blad Vogeljaar. Nu zijn de vogelvragen en antwoorden gebundeld in het onlangs verschenen boek: " Wat maakt vogels zo interessant, De bijzondere leefwijze van vogels." .

Frankrijk wil jacht bedreigde zomertortel toestaan

Zomertortel ZG

Zomertortel

© Vroege Vogels (ZG)

Het is een van de zeldzaamste broedvogels van ons land. De zomertortel. Hij staat op de Nederlandse en op de Europese rode lijst van bedreigde vogelsoorten. Daarom is het extra wrang dat Frankrijk van plan is om de jacht op de tortel toe te staan. Maximaal 18.000 exemplaren mogen worden geschoten. Vogelbescherming Nederland en de Franse vogelbescherming roepen daarom Europese natuurliefhebbers op om te protesteren tegen dit voornemen.

Kijk hier voor meer informatie over de actie van Vogelbescherming.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.