Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

GaiaPark treurt om verlies gorilla

  •  
13-05-2009
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
165 keer bekeken
  •  
Gorilla_Irala.jpg
Gorillavrouw Irala van GaiaPark Kerkrade Zoo is dinsdag 12 mei overleden. Eerder dit jaar was ze al enkele weken ziek, maar de opleving die na de medische behandeling volgde bleek van korte duur. Onlangs ging haar gezondheid zienderogen achteruit. Een onderzoek gistermiddag wees uit dat ze een vergevorderd stadium van kanker had, waar geen remedie voor was. De dierenarts heeft Irala daarom uit haar lijden verlost. De gorilla’s en gorillaverzorgers van GaiaPark hebben op gepaste wijze afscheid van Irala genomen.
Irala was een stille maar dominante gorillavrouw van 24 jaar oud. Ze leidde sinds de opening in 2005 een gemoedelijk leventje op het groene gorilla-eiland van GaiaPark. Ze hield van lekker eten en het grootste deel van de dag at ze van het verse gras op het eiland of ze lag te rusten. In 2006 kreeg Irala samen met zilverrug Makula een gezonde dochter in GaiaPark.
Half februari werd Irala ziek. Ze at niet goed en was erg lusteloos. Dierenarts Christine Kaandorp heeft haar daarom verdoofd en onderzocht. Na behandeling met antibiotica knapte Irala weer goed op en begon ze weer als vanouds lekker te eten. In maart konden de gorilla’s weer voor de eerste keer sinds de winter naar buiten en daar genoot Irala zichtbaar van. Vorige week ging Irala’s gezondheid echter plotseling weer achteruit. Haar buik werd steeds dikker en hoewel ze heel goed bleef eten, was aan haar armen, benen en gezicht te zien dat ze erg vermagerde.
Naar aanleiding van deze verslechtering is direct actie ondernomen om een team van specialisten naar GaiaPark te halen. Esaote Pie Medical uit Maastricht, een bedrijf met veel ervaring binnen dierentuinen, stelde een mobiel echo apparaat ter beschikking om in Irala’s buik te kunnen kijken. Nadat dierenarts Kaandorp Irala verdoofd had, bediende Yvonne Soons van Pie Medical het echo apparaat. Radioloog Wim van de Kreeke van het Atrium Ziekenhuis in Heerlen kon al snel de diagnose stellen: Irala had eierstokkanker met uitzaaiingen naar de lever en de rest van de buikholte. Er zat ook veel vocht en lucht in haar buikholte, wat de dikke buik verklaarde. In de humane geneeskunde is een zover gevorderd stadium van kanker ondanks intensieve chemokuur en bestralingen niet meer te genezen. Dit in combinatie met het feit dat een dergelijke behandeling voor gorilla’s niet mogelijk is, deed het team besluiten om Irala uit haar lijden te verlossen.
Gorilla’s zijn sociale dieren. Het was dan ook belangrijk dat de gorilla’s na het overlijden van Irala afscheid van haar konden nemen. Ze gingen allemaal bij haar langs en voelden of roken even aan haar. De verwachting was dat vooral Irala’s bijna driejarige dochter Gaia veel verdriet zou hebben. Opvallend genoeg begon Gaia echter al snel na het afscheid van haar moeder als vanouds te spelen met gorillakleuter Loango. Waarschijnlijk voelde Gaia al langere tijd aan dat haar moeder niet lang meer voor haar zou kunnen zorgen. Behalve dat Gaia nog wel ’s nachts bij haar moeder sliep, was ze fysiek niet meer afhankelijk van Irala. De gorillaverzorgers verwachten dat speelkameraad Loango een goede afleiding voor Gaia zal zijn zodat ze het verlies van haar moeder snel te boven is.
Bron: GaiaPark Kerkrade Zoo
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.