In Kerkrade gaat zaterdag de dierentuin Gaiapark open. In het park zijn ongeveer tachtig diersoorten uit de hele wereld te zien, waarvan veel met uitsterven bedreigd worden. Voor deze dieren heeft Gaiapark een speciaal fokprogramma opgezet, inclusief stambomen en lijnbewaking.
Gaiapark wil de bezoekers vooral confronteren met de noodzaak om de natuur te beschermen. Bezoekers beleven in het themapark de geschiedenis van Limburg en worden rondgeleid langs thema's uit het Carboon (300 miljoen jaar geleden), het Krijt (100 miljoen jaar geleden) en de IJstijd (10.000 jaar geleden) naar de bedreigde natuur nu.
Het 15 hectare grote park verwacht dit seizoen 250.000 bezoekers. Er werken, afhankelijk van het seizoen, tussen de 50 en 170 mensen. De inrichting van Gaiapark heeft 20 miljoen euro gekost.
De afgelopen weken zijn de uitheemse dieren vanuit andere dierentuinen naar Kerkrade gebracht. Nadat ze gewend zijn geraakt aan hun stal en verzorgers, moeten ze geleidelijk aan ,,ruiken'' aan hun soortgenoten. ,,Vervolgens vindt er een gigantische blind-date plaats'', zei Gaiaparkdirecteur J. Nonneman tijdens een rondleiding van de media donderdag.
Het dierenpark is een initiatief van De Apenheul in Apeldoorn, die samen met de gemeente Kerkrade, industriebank LIOF en Moraco NV uit Maastricht in Gaiapark participeert. Het park is gebaseerd op de 'Gaiatheorie' van een medewerker van de NASA, dat alles in de natuur met alles samenhangt. ,,Om die reden leiden wij de bezoekers vanuit de verre geschiedenis door het park naar het heden'', aldus Nonneman.
Zo krijgen de bezoekers in de sector van het Carboontijdperk alles te zien over het ontstaan van steenkool in de vroegere tropische regenwouden, en krijgen ze verder zicht op de welvaart van Limburg door de steenkolenmijnen. Ook krijgen ze dieren te zien die bijna uitgestorven zijn, met het verhaal over het hoe en waarom mensen deze dieren uitroeien. ,,Wij hebben een ideaal; we willen de mensen confronteren met de noodzaak om de natuur te beschermen'', aldus Nonneman.
Het park herbergt dieren uit Europa, de toendra's, het Amazonegebied, Congo en Namibië. Er is een bonte verzameling te zien van onder meer oerossen, wolven, rendieren, veelvraten, apen, tapirs, vogels, antilopen, dwergnijlpaarden, giraffen, zebra's, wilde honden en stokstaartjes. Ook wordt aandacht besteed aan uitgestorven dieren zoals de mammoet en de dinosauriërs.