Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gaai kiest zwaarste nootje

  •  
26-05-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gaaimetnootje.jpg

© Fotograaf: FrankBos

Sommige vogels wegen hun nootjes om de zwaarste te kunnen uitkiezen. Dat concluderen wetenschappers in het Journal of Ornithology.
Vol of leeg
De wetenschappers gaven verschillende Noord-Mexicaanse gaaien 10 volle en 10 lege doppinda’s. Zonder de pinda’s open te maken, lieten de vogels de lege liggen en kozen ze de volle doppinda’s.
Verschil van 1 gram
Vervolgens gaven de wetenschappers de gaaien de keus uit normale doppinda’s en doppinda’s die één gram zwaarder waren. De vogels kozen voor de zwaardere nootjes door ze heen en weer te schudden.
Bedorven
De gaaien konden zelfs verschil maken tussen nootjes die qua gewicht gelijk waren, maar waarvan het omhulsel groter of kleiner was. Ze kozen telkens voor de nootjes met een klein omhulsel. Volgens de wetenschappers doen de vogels dit omdat de verhoudingen van grote nootjes niet kloppen qua grootte en gewicht, waardoor ze denken dat het nootje bedorven is.
Bron: Scientias
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.