Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ga spoorzoeken: een stappenplan_18_04_2014

  •  
18-04-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
nameten.jpg

© Aaldrik meet prent op

Hoe maak je van een doorsnee boswandeling een spannende tocht? Ga op zoek naar diersporen. Na afloop heb je het gevoel in een bos vol met dieren te hebben gewandeld!
Boswachter Aaldrik Pot is een fanatiek spoorzoeker en tijdens een wandeling ziet hij overal sporen: eetresten, uitwerpselen, pootafdrukken en uitgesleten looppaadjes. Wil je weten hoe Aaldrik te werk gaat, lees dan het stappenplan en bekijk de video’s.
Stap 1: Sta open voor vreemde dingen
Tijdens een boswandeling houdt Aaldrik zijn ogen (en oren) goed open voor alles wat net even anders is qua kleur, vorm en structuur. Als er iets opvalt, wordt het aan een onderzoek onderworpen. Door op die manier te kijken, kom je al snel op het spoor van allerlei dieren. Goede plekken om je zoektocht te beginnen: zandige plekken of kleigrond, in de buurt van beken en plassen en op plaatsen waar tijdelijk veel voedsel aanwezig is.
Stap 2: Verzamel de feiten
Heb je eenmaal een spoor  gevonden, probeer dan niet te snel conclusies te trekken. Het leukste is natuurlijk om direct een spannend verhaal achter de sporen te bedenken, maar dat leidt ook vaak tot foutjes. Het beste is om te beginnen met het verzamelen en benoemen van de feiten. Probeer altijd eerst de vragen wie, wat, waar en wanneer te beantwoorden.
Het helpt natuurlijk als je je hebt ingelezen in een nieuw gebied: welke dieren komen er voor en in welke jaargetijden? Daarnaast moet je soms nauwkeurige metingen doen die je kunt vergelijken met de gegevens uit een sporenboek. Aaldrik heeft dan ook altijd veel nuttige spullen bij zich, zoals een goed sporenboek, loep, meetlat, opschrijfboekje, fototoestel en een verrekijker.
Stap 3: Reconstrueer verhaal
Als je alle feiten hebt verzameld, kun je kijken of er een verhaal achter het spoor zit. Hiervoor probeer je de vragen waarom en hoe te beantwoorden. Een handige tip om dit te doen is door je in te leven in het dier: hoe zou het dier lopen? Waar zou het dier voedsel zoeken? Waar laat het zijn of haar geur achter?
Kijk ook goed in de rest van de omgeving: vaak laat een dier meer dan een spoor achter. Door deze sporen te achterhalen, kun je het verhaal stukje bij beetje ontrafelen.
Pas op voor instinkers en vermijd wensdenken
Pas altijd op voor instinkers (zie video) en vermijd wensdenken. Wensdenken is het prikkelende fenomeen van de zeldzaamheid. Iets wat zeldzaam is, is oneindig veel interessanter dan iets wat algemeen is. Dus is het veel spannender een grote prent in de sneeuw in een verlaten gebied aan een wolf toe te kennen, dan aan een hond. Maar soms weet je het gewoon niet zeker en moet je genoegen nemen met die conclusie.

Forum

Heb je een vraag over een spoor dat je hebt gevonden of wil je andere spoorzoekers helpen, ga dan naar ons forum . Daar kun je foto's en ervaringen delen of om hulp vragen bij anderen.
Bekijk ook de blog van Aaldrik: http://aaldrikpot.blogspot.nl/
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor