NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Ga dit weekend vlinders tellen

3 jul 2020
  •  
leestijd 1 minuten
dagpauwoog_-_Henk_Bosma.jpg
Op zaterdag 4 juli 2020 begint de Landelijke Tuinvlindertelling. Deze telling wordt dit jaar voor de 12e keer door De Vlinderstichting georganiseerd en duurt 4 weken. Iedereen met een tuin of een balkon kan meedoen . Tel zo vaak je wilt een kwartier lang in je tuin of op je balkon. En geef de vlinders die je ziet door. Vorig jaar werd het klein koolwitje het meest gemeld. Welke vlinder wordt dat dit jaar?

Waarom vlinders tellen?

Door vlinders te tellen, kan je meten hoe het met de natuur in je omgeving gaat. En die cijfers zijn belangrijk, want dagvlinders reageren snel op het milieu en de klimaatverandering. De Vlinderstichting verzamelt al jarenlang gegevens over vlinders, zodat ze beter beschermd kunnen worden. Iedereen kan tijdens de tuinvlindertelling bijdragen aan die kennis.

Download hier de herkenningskaart van de Vlinderstichting

Effecten van de droogte

De zomers van 2018 en 2019 waren extreem warm en droog. En dat zagen we aan de aantallen vlinders! Het waren er veel minder dan normaal. Veel voedselplanten waren verdroogd. De vlinders die werden gezien waren vooral veel koolwitjes, die goed tegen hitte kunnen. De Vlinderstichting is benieuwd naar de cijfers van 2020. Hebben de vlinders zich hersteld van de extreme droogte of blijven de aantallen nog steeds laag?

Geef je waarnemingen door op Vlindermee.nl

Bron: De Vlinderstichting

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.