Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

G8-top akkoord over klimaat

  •  
08-06-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_276028.jpg
Op de G8-top donderdag in het Duitse Heiligendamm is overeenkomst bereikt over het klimaatbeleid. De zeven rijkste industrielanden en Rusland besloten dat de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd ,,substantieel'' minder moet.
Het gezamenlijke doel is minder concreet dan de Europese deelnemers aan de topconferentie wilden. De Europese Unie streefde naar een halvering van de uitstoot van kooldioxide in 2050. De G8 werd het er over eens die halvering ,,serieus in overweging te nemen''.
De Duitse gastvrouw van de G8-top, bondskanselier Angela Merkel, bestempelde de overeenkomst als een zeer grote vooruitgang en een uitstekend resultaat, ondanks het ontbreken van keiharde cijfers ,,Ik kan zeer, zeer goed leven met dit compromis'', aldus de christendemocrate.
Met de afspraken erkennen de Verenigde Staten voor het eerst officieel dat de mens een oorzaak is van de wereldwijde opwarming. In de G8-verklaring over het klimaatbeleid worden de grote opkomende economieën opgroepen zich bij de doelstellingen aan te sluiten.
Internationale milieuorganisaties reageerden teleurgesteld op het akkoord in de Oost-Duitse badplaats. Greenpeace pleitte opnieuw voor bindende afspraken. ,,Anders worden de problemen alleen maar voor ons uitgeschoven'', aldus een zegsman.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.