'Fyra-fiasco dreigt bij verbreding A27'
• 22-06-2016
• leestijd 2 minuten
De plannen om de A27 en A12 bij Amelisweerd (Utrecht) te verbreden zijn niet goed doordacht, duur en schadelijk voor het milieu. Dat stelt Milieudefensie. Donderdag komen de plannen ter sprake in de Tweede Kamer. ,,Een Fyra-fiasco dreigt'', zegt een woordvoerster. ,,Straks hebben we 75 euro per inwoner van Nederland uitgegeven aan een hobbyproject van minister Schultz dat veel geld kost, weinig oplevert en grote risico's met zich meebrengt voor het milieu en de schatkist.''
531 bomen kappen
Het nut van extra asfalt is niet aangetoond, vindt de milieuorganisatie. Voor de geplande verbreding moeten 531 bomen worden gekapt en zouden dertien voetbalvelden aan waardevol landschap verdwijnen. Ook is er kans op ecologische schade doordat de grondwaterstanden veranderen. En meer asfalt trekt meer auto's aan. De wegverbreding zal ruim een miljard euro gaan kosten, maar Milieudefensie houdt er rekening mee dat dat meer wordt. In het verbredingsplan ligt landgoed Amelisweerd, een bosrijk gebied.
Gemeente tegen
Niet alleen actiegroepen zijn tegen deze verbreding van de A27. Ook de gemeente Utrecht heeft haar twijfels over de verbreding rond de stad naar zeven rijstroken in beide richtingen. Volgens de stad heeft het Centraal Planbureau (CPB) becijferd dat de ruim 1 miljard euro die de verbreding kost, nooit opweegt tegen de baten van verkeersdoorstroming. Zelfs de provincie is zeer kritisch. 6 juni heeft een grote meerderheid een motie van Groen Links, D66 en 50Plus aangenomen die scherpe voorwaarden stelt aan het hele plan. Zij willen dat er opnieuw gekeken gaat worden naar de cijfers van de economische groei waarmee de plannen van minister Schultz zijn onderbouwd. Zo heeft het Planbureau voor de Leefomgeving in een kosten-baten analyse berekend dat de balans op dit moment negatief uitvalt voor het plan.
Bron: ANP en Vroege Vogels