Vroege Vogels

'Fusie Essent en Nuon slecht voor klant'

  •  
02-02-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_248814.jpg
De aangekondigde fusie tussen Essent en NUON is slecht voor de klant. Het bedrijf zal het overgrote deel van de nationale markt beheersen, met als oogmerk commerciële winst. Minister Wijn denkt echter dat de fusie kansen voor Nederland biedt. De fusieplannen zijn een echte test voor de onafhankelijke energiewaakhond, de NMa. Deze gaf eerder dit jaar aan dat een fusie alleen mogelijk is indien de combinatie energiecentrales en klanten afstoot. Dé vraag is of de NMa nu haar rug recht houdt, of toegeeft onder druk van de politiek en de energiebedrijven. Voor Vereniging Energie, Milieu en Water (VEMW) staat voorop dat consumenten via het toezicht voldoende beschermd worden in een oligopolistische markt zo staat te lezen op de website van VEMW.
VEMW maakt zich zorgen over de échte problemen waar klanten mee geconfronteerd worden: verkeerde rekeningen, verslechtering van de netkwaliteit en hoge prijzen en nettarieven. Het is de vraag of het management van de nieuwe combinatie de nodige aandacht aan deze problemen zal schenken. Integratie van de bedrijven zal immers veel aandacht vergen, en daarnaast hebben Essent en NUON aangegeven om nu al te kijken naar verdere consolidatie met buitenlandse spelers.
Daarnaast zal het huidige beperkte niveau van concurrentie door de fusie sterk verslechteren, waardoor prijzen verder zullen stijgen. Essent en NUON geven aan dat de nieuwe combinatie met meer inkoopmacht lagere prijzen kan bedingen. Het is volgens VEMW zeer de vraag of eventuele voordelen daarvan bij de klant terecht zullen komen. De bedrijven hebben immers aangegeven dat de combinatie commercieel gedreven is. Daarnaast zal het publiek aandeelhouderschap met de fusie verder versnipperen, waardoor provincies en gemeenten (nog) minder greep op het bedrijf krijgen. Tenslotte verkopen juist kleinere bedrijven hun energie tegen lagere prijzen dan Essent en NUON.
Minister Wijn van Economische Zaken gaf aan dat een groot Nederlands energiebedrijf ook op Europees niveau een rol kan spelen. Daarnaast zou het beter in staat zijn om te investeren in innovatie en duurzaamheid. Deze voordelen zijn twijfelachtig, omdat de combinatie van Essent en NUON in Europees opzicht nogsteeds een zeer kleine speler blijft. Daarnaast blijkt uit de praktijk dat ook bedrijven als Electrabel en EON, die in Nederland stroom produceren, hier investeren in duurzaamheid.
Bron: VEMW
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.