Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fukushima 1

  •  
18-03-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Japan is al meer dan een week in de ban van een kleine kernramp. De radioactieve straling die door de explosies en branden vrijkomt ligt ver boven internationale veiligheidsnormen. Zo bereikte de straling bij de centrale vrijdagochtend een niveau van twintig millisieverts per uur. Dat is duizend keer meer dan een röntgenapparaat. Een normaal stralingsniveau is bovendien slechts 3 millisieverts per jaar. Nog steeds is de situatie niet onder controle en zijn de gevolgen voor mens en milieu onduidelijk. Wereldwijd laait de discussie over kernenergie weer op. Duitsland sloot deze week naar aanleiding van de ramp zelfs zeven verouderde kerncentrales. Wim Turkenburg, hoogleraar Natuurwetenschap en Samenleving aan de Universiteit Utrecht over Fukushima 1.
Wim Turkenburg, is hoogleraar Natuurwetenschap en Samenleving. Daarnaast is hij directeur van het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling en Innovatie van de Universiteit Utrecht, lid van de Raad van Toezicht van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en vice-voorzitter van CATO, het Nederlandse onderzoeksorgaan dat studie doet naar CCS (Co2 opvang en opslag).
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor