Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fruitbomen lopen gevaar door verwachte kou

  •  
30-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
445 keer bekeken
  •  
Kersenbloesem

Kersenbloesem

© Dontworry via Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

De komende nachten neemt de kans op vorst flink toe. Vrijdag tot en met zondag kan het regionaal 2 tot 4 graden vriezen. Daarbij kan onbeschermde fruitbloesem schade oplopen.

Kersen en pruimen

Door het zonnige en zachte weer van de afgelopen tijd staan sommige fruitbomen al in bloei. Vooral kersen- en pruimenbomen dragen al bloesem. Appels en peren lopen wat minder gevaar.

Fruittelers met bloeiende fruitbomen kunnen maatregelen nemen om de schade zoveel mogelijk beperkt te houden. Dat doen ze bijvoorbeeld door de bloesem met water te besproeien. Dan bevriest alleen het laagje water dat zich heeft gevormd en blijft de bloesem behouden.

Sneeuw verwacht

Ook overdag is het kouder dan gemiddeld deze tijd van het jaar. Een matige noordelijke wind maakt het voor het gevoel nog een aantal graden kouder. De komende dagen wordt er hagel en zelfs sneeuw verwacht. Plaatselijk kan er zelfs meer dan 10 centimeter vallen.

Weer.nl noemt de situatie vergelijkbaar met die van vorig jaar februari, toen sneeuwstorm Darcy over Nederland trok. “De temperaturen liggen rond het vriespunt, er is veel wind en de combinatie van dit alles maakt dat we bijna van een sneeuwstorm kunnen spreken, net als vorig jaar”, aldus Weer.nl.

Het weekend wordt zonnig met nachtvorst en overdag een graad of 8. Vanaf zondag verdwijnt de kou en wordt het zachter en wisselvallig.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.