Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Frituurvet brengt schade aan riool rond oud en nieuw

  •  
28-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
480 keer bekeken
  •  
wine-dharma-7ZU8XLk1yU4-unsplash (1)

© Wine Dharma via Unsplash

Na het bakken van oliebollen tijdens Oud en Nieuw, verdwijnt bij bijna 4 op de 10 Nederlanders het gebruikte frituurvet nog in de gootsteen of wc. Maar dit oliebollenvet veroorzaakt problemen in leidingen en bij rioolwaterzuiveringen. De zuivering en afvoer daarvan kost de waterschappen jaarlijks enkele miljoenen euro’s.

Verstopping in de leidingen

Als frituurvet door de gootsteen wordt gespoeld, stolt het en blijft het vastzitten aan de binnenkant van leidingen. Dit kan zorgen voor verstoppingen bij mensen thuis en op rioolwaterzuiveringen. Bij een verstopping thuis moet al snel een loodgieter gebeld worden. Waterschappen moeten vaak speciale bedrijven inhuren die het vet verwijderen uit de persleidingen en gemalen.

Kosten voor de inwoner

Hoewel de kosten per regio verschillen, kan een waterschap jaarlijks wel 2 ton kwijt zijn aan het verhelpen van de problemen, blijkt uit publieksonderzoek van de waterschappen. Deze kosten worden via de waterschapsbelasting uiteindelijk door inwoners betaald.

Frituurvet recyclen

Uit het onderzoek blijkt dat 1 op de 5 Nederlanders meer zou willen bijdragen aan schoon water. Een goed voornemen voor het nieuwe jaar zou zijn om gebruikt frituurvet in een (oude) verpakking in te leveren bij de hiervoor bestemde recycle punten.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.