Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Friesland stopt met maaien van dijken om droogte

  •  
13-06-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
198 keer bekeken
  •  
dijk

Dijk vol fluitenkruid

© Fotograaf milvusmigrans

Wetterskip Fryslân stopt voorlopig met het maaien van de dijken om droogteschade te voorkomen. Volgens het schap is in het verleden gebleken dat het bij grote droogte beter is om het gras op waterkeringen lang te houden. Gras zorgt via het wortelstelsel voor een stevige bekleding van een dijk.

Scheuren in de dijk

Als het lang warm en droog is, bestaat de kans dat er scheuren in de dijk ontstaan. Dat kan leiden tot lekkage of in het uiterste geval tot doorbreken van een dijk. Als het lang droog is gaan de meeste waterschappen dijken ook controleren op droogtescheuren. Vooral veendijken zijn er gevoelig voor.

Neerslagtekort

Het Friese waterschap denkt dat het neerslagtekort in de provincie eind juni opgelopen zal zijn tot meer dan 150 millimeter. Als dat gebeurt kan het schap voor bepaalde dijken een begrazingsverbod instellen. Schapen vertrappen het gras en vreten het soms te kort, zodat de toestand van de grasmat achteruit gaat. Pachters moeten er alvast rekening mee houden dat ze hun dieren mogelijk naar een andere plek moeten brengen, waarschuwt het schap.

https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/plantenwortels-in-de-dijk

Bron: ANP

Meer over:

dijk, maaien
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.