Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Friesland neemt maatregelen voor weidevogels

  •  
29-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
grutto_in_het_gras_erikveldkamp

grutto

© erikveldkamp

De provincie Friesland wil dat er in 2030 minstens tienduizend paren grutto's in de provincie broeden. De grutto is een weidevogel en weidevogels behoren tot de kernwaarden van het Friese landschap, vinden Gedeputeerde Staten (GS). Maar de aantallen weidevogels gaan al jaren hard achteruit. Daarom gaat Friesland het geldende weidevogelbeleid verbeteren en uitbreiden.

"De nood is hoog, maar het kan nog", zegt gedeputeerde Douwe Hoogland. "We kunnen de neergaande lijn nog ombuigen. Maar dan moeten we daar met zijn allen wel ontzettend ons best voor doen." Zo moet er volgens GS basiszorg voor weidevogels in het landelijk gebied komen. De basiszorg omvat onder meer de inzet van drones om nesten en kuikens op te sporen en te beschermen.

Agrarisch natuurbeheer moet er voor zorgen dat nesten van weidevogels niet worden weggemaaid. Er moet meer kruidenrijk grasland komen, zodat de weidevogels meer insecten kunnen vinden. In gebieden waar veel vogels broeden moet het waterpeil omhoog, zodat roofdieren niet bij de nesten kunnen komen. De provincie gaat ook beter letten op roofdieren die eieren, kuikens en vogels opeten. Provinciale Staten beslissen in november over het nieuwe beleid.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.