Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Friesland mag 49000 ganzen afschieten. Veel minder dan vorig jaar

  •    •  
09-10-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
148 keer bekeken
  •  
brandgans

Brandganzen

© Fotograaf veroon

Het maximumaantal ganzen dat komende maanden in Friesland mag worden afgeschoten is een stuk lager dan in 2022. De provincie maakte maandag bekend dat tussen 1 oktober en 31 mei 2024 22.500 kolganzen, 14.000 brandganzen en 12.500 grauwe ganzen mogen worden geschoten.

Aantallen worden niet gehaald

Het maximum qua afschot lag volgens de provinciewebsite vorig jaar op 100.000 brandganzen, 25.000 kolganzen en 25.000 grauwe ganzen. "Het aantal is lager dan vorig jaar, dat komt door een uitspraak van de Raad van State van vorig jaar dat de populaties wel in stand moeten worden gehouden", aldus gedeputeerde Matthijs de Vries. Hij zegt ook dat de aantallen die voor de komende maanden zijn vastgesteld, eigenlijk nooit worden gehaald. "We verwachten het ook dit jaar niet te halen."

Voorkeur ligt bij verjagen

De gedeputeerde zegt dat het afschieten van de ganzen ondersteunend moet zijn aan het verjagen, maar dat verjagen de voorkeur heeft. Zo moet worden voorkomen dat ze te veel schade aanrichten aan landbouwgrond. De drie ganzensoorten samen zorgden vorig jaar voor ruim 34 miljoen euro aan schade, 23,5 miljoen euro aan schade werd veroorzaakt door de grauwe gans.

Eerder dit jaar werd bekend dat een BirdAlert met een knalapparaat een effectieve manier is om ganzen te verjagen. Dat apparaat begint te knallen zodra vogelgeluiden in de buurt van het apparaat worden vastgesteld. Als dat op een weiland staat, kunnen zo ganzen worden verjaagd.

Bron: ANP

Meer over:

ganzen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.