Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

Friese vogels profiteren van de vele muizen

1 feb 2019
  •  
leestijd 1 minuut
velduil_-_kasteelheertje.jpg

© Fotograaf: kasteelheertje

Gaat 2019 in Friesland weer zo’n goed jaar worden voor muizenetende vogels als 2014? De verwachtingen zijn hoog door flinke aantallen zilverreigers en meerdere slaapplaatsen van blauwe kiekendieven deze maand. Onderzoekers zien ook dat veel weilanden worden getekend door actieve muizenholletjes en –paadjes en dat trekt vogels, aldus Sovon Vogelonderzoek Nederland.
In 2014 was er een invasie van velduilen in het boerenland. In de uilenballen werd bijna geen andere prooi gevonden dan de veldmuis. In dat jaar zetten het hoge aantal veldmuizen Friesland letterlijk op de zijn kop. Voor de boeren was dit een ramp want er groeide amper nog gras, maar de vogels profiteerden van de vele potentiële prooien.

Hoge verwachtingen

De verwachtingen voor dit jaar zijn nu hoog gespannen omdat meerdere slaapplaatsen van blauwe kiekendieven al bezet zijn. Tijdens tellingen werden er overdag meer blauwe kiekendieven dan in de afgelopen jaren gezien. Ook struinden grote zilverreigers in groepen van twintig tot dertig de graslanden af. En velduilen? Ze zijn er ook, want enkele roestplaatsen in Zuidwest-Friesland zijn bezet, soms oplopend tot bijna twintig individuen.
Het is nu afwachten of de goede muizenstand aanhoudt of dat het natte weer van de afgelopen tijd in combinatie met de vrieskou opnieuw roet in het eten (van de muizeneters) gooit.
Lees meer op de site van Nature Today

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's