Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Friese Shetlandpony mogelijk doodgebeten door wolf

  •  
14-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
124 keer bekeken
  •  
bijzondere-ontmoeting_6285f7103fcaf_medium

Oog in oog met de wolf

© makkus

Een shetlandpony in het Friese dorp Oudehorne bij Heerenveen is mogelijk doodgebeten door een wolf. De pony, die maandag dood in een weiland werd gevonden, had verwondingen die wijzen op beten van een wolf. DNA-onderzoek bij de Wageningen Universiteit moet uitwijzen of het dier echt door een wolf is gedood.

Hoogst ongebruikelijk

De provincie Friesland wil de uitslag van het onderzoek zo snel mogelijk weten, omdat een wolvenaanval op een pony hoogst ongebruikelijk zou zijn. Maar de uitslag zal in elk geval een week of twee op zich laten wachten, aldus BIJ12, het bureau dat voor de provincies onder andere wolvenschade regelt.

Wolven vallen niet vaak dieren van het formaat van een shetlandpony aan. Een pony is in Nederland nog nooit eerder door een wolf gedood, blijkt uit het overzicht van schademeldingen dat BIJ12 sinds jaren bijhoudt. In het verleden zijn wel een alpaca, een veulen en wat kalveren doodgebeten, maar dat bleek meestal het werk van een vos of een hond. Eind vorige maand zijn in Friesland en Drenthe twee kalveren gedood. Het is nog niet bekend welk dier dat heeft gedaan.

Wolvenpaar

In het zuiden van Friesland leeft al enige tijd een wolvenpaar. Maar in Friesland en Drenthe lopen ook zwerfwolven rond. Als een wolf van wolvenpaar de pony heeft aangevallen blijkt dat uit het DNA-onderzoek, aangezien hun genetische gegevens bekend zijn. Als een zwerfwolf de pony beet is het de vraag of vastgesteld kan worden waar die wolf vandaan is gekomen.

Bron: ANP

Meer over:

shetlandpony, wolf
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.