Vroege Vogels

Friese Front aangewezen voor zeekoet

  •  
16-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Zeekoet_keesvenneker.jpg

© Fotograaf: keesvenneker

Afgelopen vrijdag, 12 september, is de eerste stap gezet op weg naar aanwijzing van het Friese Front als Natura 2000-gebied. Het Friese Front ligt in de Noordzee, zo’n 80 kilometer ten noorden van de Waddeneilanden en beslaat een gebied van maar liefst 288.000 hectare. Het gebied is aangewezen voor de zeekoet, die daar in groten getale voorkomt.
Foerageergebied
Het Friese Front heeft een oppervlak vergelijkbaar met de Nederlandse Waddenzee en vormt een overgangszone tussen de ondiepe zuidelijke en de diepe centrale Noordzee. Het Friese Front is een belangrijk foerageergebied voor vogels als de zeekoet.

Behoud populatie

Bescherming van de opgroeigebieden voor jonge zeekoeten draagt bij aan het behoud van de populatie. Voor het gebied zal tussen juni en november een verbod worden ingesteld op het vissen met staand want, vanwege het risico dat naar vis duikende zeekoeten worden gevangen. Dat is bijzonder, want er wordt daar momenteel niet met staand want gevist; het gaat dus om een voorzorgsmaatregel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.