Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Friese boeren gek op ganzen

  •  
02-03-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_80087.jpg

© witte gans

Friese boeren lopen massaal warm om hun land als voedselgebied voor ganzen in te zetten. De belangstelling is groter dan volgens plan strikt nodig is. Dat heeft de provincie Friesland dinsdag bekendgemaakt.
De provincie moet van het Rijk 30.000 hectare zogenoemd ganzenfoerageergebied aanwijzen. Ongeveer 1300 Friese boeren hebben samen echter 44.000 hectare als voedselland voor de trekvogels beschikbaar gesteld. Voor de boeren is het interessant om hun land in te zetten, omdat er een financiële vergoeding tegenover staat.
Landelijk wil het ministerie van LNV in totaal 80.000 hectare foerageergebied voor ganzen realiseren. Het is nog niet duidelijk hoe groot de populariteit van 'ganzenland' onder boeren in andere regio's is, zo liet een woordvoerder van het ministerie weten. Minister Veerman van Landbouw heeft overigens beloofd de Tweede Kamer dit voorjaar over de animo voor 'ganzenland' te informeren.
De Friese gedeputeerde A. Adriesen gaat de minister vragen of Friesland meer dan de toegewezen 30.000 hectare toegewezen kan krijgen. Wat de precieze reden voor het enthousiasme van de Friese boeren is, is niet helemaal duidelijk. LTO Noord in Drachten denkt dat de relatie tussen natuur en boer in Friesland sterker is dan elders. Een boer krijgt van het ministerie 150 tot 200 euro per hectare per jaar voor 'ganzenland'.
(Bron: ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.