Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fries waterschap vreest voor ongeldige stemmen

  •  
14-11-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vlag_01.jpg
Het ontbreken van persoonsgegevens op stembiljetten van de schriftelijke waterschapsverkiezingen kan leiden tot ongeldige stemmen. Dat heeft het Wetterskip Fryslân vrijdag bekendgemaakt. Op de stembiljetten staat alleen een barcode, op de envelope worden ook de naam en adres vermeld. In een huishouden met meer stemgerechtigden kunnen uitgepakte biljetten makkelijk verwisseld worden, aldus het Friese waterschap.
Stembiljetten worden ongeldig op het moment dat ingevulde persoonsgegevens niet corresponderen met de code van het stembiljet. Het Wetterskip Fryslân raadt huishoudens met meer personen aan de envelop pas te openen op het moment van stemmen zodat er niet verwisseld kan worden.
Het waterschap koos ervoor de persoongegevens niet op het stembiljet te zetten om het stemgeheim te handhaven. Op deze manier kan er direct gestemd worden en komt er geen stembureau meer aan te pas. ,,We zien dit als extra service naar onze kiezers. Daarnaast proberen we de verkiezingen zo goed en rechtmatig te laten verlopen'', zegt Ruud Hendriks van de Unie van Waterschappen.
Op de envelop staat: ,het stembiljet in deze envelope bewaren'. In Friesland heeft echter een verwisseling plaatsgevonden, waardoor de stemmen ongeldig zijn verklaard. De kiezers kunnen opnieuw gaan stemmen door een vervangend stemformulier aan te vragen bij het waterschap.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.