Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Frieda Bakker: Vlinders te koop

  •  
08-05-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
atalanta_03.jpg
Een moederdagactie: bij een tuincentrum zijn er tijdelijk vlinders te koop. In een doosje. Binnen een dag vrijlaten.
Raar, dat vinden we het. De dierenbescherming staat op hun achterste benen. Wat als ze niet verkocht worden? Gaan ze dan de prullenbak in? En een vlinder in een doosje, dat doe je toch niet? Vlinders horen buiten te fladderen! En wat als ze niet binnen een dag worden vrijgelaten?
Ik snap de reacties. Ja, echt wel, maar wat is het ergens krom. Muizen, ratten, hamsters, vissen, kanaries. Ze zijn al jaren bekend met dit principe. Vissen gaan niet in doosjes maar in plastic zakken over de toonbank. En als ze even stil in de zak liggen, dan worden ze flink door wat kinderhandjes door elkaar geschud. “Kijk pap, hij doet het weer hoor!“. De vis verschiet vervolgens van pure stress van kleur.
De schattige hamstertjes vinden hun weg naar buiten via een vaak veel te kleine kooi. “Ja maar….. ze hebben wel een rad om in te rennen”. “En gekleurde kruipbuizen die uit te bouwen en te pimpen zijn”. Wow, kruipbuizen en een renrad….wat hebben ze het goed!
Ja, het klinkt erg cynisch en menig hamster zal in een liefdevol gezin thuis komen waar ze goed te eten krijgen en de verzorging hebben die ze vragen.
Maar vlinders, nee, die mag je niet in een doosje stoppen. Die mogen niet verkocht worden. Die mogen niet over de toonbank. Stel je voor dat de vleugels die dag niet bevallen. “Mam, ik wil andere kleuren” Flats, klodder verf er op. Of erger: “Mam, ik wil nieuwe vleugels, deze doen het niet meer. Ik heb ze er alvast afgehaald”. Je moet er niet aan denken.
Van mij hoeft die vlinderactie daarom niet. Laat ze inderdaad lekker fladderen en zijn wie ze zijn. Met dit pleidooi kan ik er niet onderuit en blijft de volgende vraag door mijn hoofd spoken: wat doen we met al die kleine knaagdieren, vogeltjes en vissen? Zijn zij wie ze zijn? Ik ben met dit nieuws maar weer eens goed wakker geschud. Geen slecht idee om aan de vlinders te denken als de behoefte ontstaat om een vijver, vogel- of hamsterkooi te vullen met levend goed.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.