Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fraudeparket gaat zich met milieu bezighouden

  •  
02-05-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_107759.jpg
Het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) gaat zich intensief bezighouden met milieucriminaliteit. Dat zegt vertrekkend hoofdofficier van justitie R. Peters van het parket in Het Financieele Dagblad van maandag. Het aantal medewerkers verdubbelt naar ruim tweehonderd. Daarmee wordt het een van de grootste parketten van Nederland.
,,Op het gebied van zware milieucriminaliteit willen we dit jaar een slag maken'', aldus Peters. Zaken die het in fraude gespecialiseerde parket gaat onderzoeken, zijn bijvoorbeeld gerommel met veevoer, afval en verontreinigde grond. Criminelen zouden hier miljoenen mee kunnen verdienen. Peters zegt zich zorgen te maken over de gevolgen van verontreiniging in voeders voor de voedselveiligheid.
Onlangs bleek uit een lang geheim gebleven rapport van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) een waslijst aan vormen van milieucriminaliteit. Het gaat onder meer om het illegaal storten van afval, gerommel met asbest, bodemsanering met vervuilde grond en gebrekkige opslag van chemische stoffen. De Tweede Kamer drong aan op harde maatregelen, zoals scherpere controles.
Het functioneel parket zetelt in Den Haag en zal vier regionale afdelingen in Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch en Zwolle aansturen. Elke regio krijgt een afdeling fraude en milieu met in totaal dertig eigen officieren van justitie. Ook coördineert het parket zes regionale milieuteams van de politie.
Het parket houdt zich verder bezig met grote zaken als de boekhoudfraude bij Ahold, de fraude bij ICT-bedrijf Landis en de Rotterdamse RDM-kwestie. De zaken worden bij het parket onder meer aangebracht door de Autoriteit Financiële Markten (AFM), Fiod-ECD en ander inspectiediensten.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.