NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Frater Willibrordus Prijs voor de mooiste fenolijn melding

22 sep 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Frater_Willibrordus_05.JPG
Vorige week overleed op 91-jarige leeftijd, Frater Willibrordus uit De Bilt. Hij was achttien jaar lang onze vaste, herkenbare stem op de fenolijn.
Om hem te eren heeft Vroege Vogels iets bedacht: 
De mooiste, meest bijzondere waarneming op de Vroege Vogels fenolijn gaan we vanaf nu jaarlijks belonen met: ‘De Frater Willibrordus Prijs’. Volgend jaar, op zijn geboortedag, op 20 februari, gaan wij de prijs voor het eerst uitreiken.
Vanaf het begin van de Fenolijn, in 2001, is de Frater één van de vaste, trouwe bellers geweest. Hij was altijd betrokken en vond het ook zijn taak om bij te houden wat er in de natuur onder invloed van het klimaat veranderde. Een gemis voor ons, de makers van Vroege Vogels, maar nog meer een gemis voor alle vaste luisteraars naar de Fenolijn, waar iedereen z’n waarneming van eerstelingen en andere fenomenen uit de natuur kan inspreken.
Uit de toon van zijn meldingen was duidelijk op te maken dat Frater Willibrordus onderwijzer was geweest. Al vanaf het moment dat hij het klooster in ging, was hij gefascineerd door de natuur en speciaal de fenologie: de leer van de eerstelingen in de natuur. Hij wilde de luisteraar samen met zijn waarnemingen altijd iets bijbrengen en meegeven. Dat vooral maakte de Frater geliefd bij de luisteraar.
Vijf jaar geleden was Frater Willibrordus net hersteld van een ziekte die hem een tijdje aan bed gekluisterd had gehouden. Verslaggever Henny Radstaak zocht hem toen op in het Fraterhuis Sint Jozef in De Bilt.

Bel de Fenolijn: 035 - 67 11 338.

Elke zondag hoort u een selectie van de waarnemingen op het antwoordapparaat van de Natuurkalender. Voor veel luisteraars een hoogtepunt in Vroege Vogels. Over eerstelingen, vertrekkende trekvogels en vallende blaadjes. Heb je iets bijzonders natuurlijks gezien, of een eersteling- of laatsteling, bel naar onze voicemail! 035 - 67 11 338.

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.