Vroege Vogels

Franse rechter verbied vangen van vogels met lijmstok

  •    •  
29-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Parijs_Frankrijk_Pixabay

Parijs

© Pixabay

Het vangen van vogels met lijmstokken is illegaal, heeft de hoogste Franse bestuursrechter maandag bepaald. Frankrijk had de omstreden vangmethode vorig jaar al opgeschort, maar nog niet verboden.

In maart oordeelde het Europees Hof van Justitie al dat Frankrijk het gebruik van lijmstokken moet verbieden. Dat het in Zuid-Franse regio's een traditie is, vormt geen excuus om geen 'diervriendelijker' methodes te gebruiken, oordeelde het hof. Het jagen met lijmstokken leidt tot bijvangsten van andere vogelsoorten die daardoor gewond raken.

Lijmstok onnodig wreed

Het vangen van vogels met lijm is in de EU verboden sinds 1979, omdat de methode onnodig wreed is en een gevaar vormt voor bedreigde soorten. Maar in bepaalde gevallen mag een lidstaat een uitzondering maken. Frankrijk was de laatste EU-lidstaat waar het met lijm vangen van vogels nog was toegestaan, vooral in het zuidoosten van het land.

Jaarlijks worden met deze methode 42.000 vogels gevangen, voor de sport of om op te eten. Maar volgens activisten worden jaarlijks 150.000 vogels het slachtoffer van jacht met lijm en andere methodes die geen onderscheid maken tussen soorten, zoals het gebruik van netten.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.