Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Franse jagers mogen geen vogels meer vangen met lijmstokjes

  •  
28-08-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
118 keer bekeken
  •  
Zanglijster - goede afmetingen

© Fotograaf: RuudSharp

De Franse president Emmanuel Macron heeft jagers opgedragen te stoppen met het gebruik van lijmstokjes om vogels mee te vangen. Frankrijk heeft eerder al een tik op de vingers gekregen van de Europese Commissie vanwege het gebruik van de omstreden techniek die in het zuiden nog wordt gebruikt.

In vijf regio's rond Marseille en Nice is de techniek nog toegestaan, maar een definitief verbod komt er vooralsnog niet. Alleen dit jaar mag de methode niet meer gebruikt worden. Dat komt omdat Macron eerst een uitspraak van het Europese Hof van Justitie wil afwachten.

Omstreden vangmethode

Natuurbeschermers zijn tegen de vangmethode, waarbij takken worden ingesmeerd met lijm zodat als een vogel erop gaat zitten die niet meer weg kan vliegen. Jagers willen er vooral lijsters en merels mee vangen, maar volgens critici hebben ze ook andere vogels als bijvangst.

Willy Schraen van de Nationale Federatie van Jagers zegt dat de techniek al decennia in het zuiden van Frankrijk wordt gebruikt en dat het geen invloed heeft op de vogelpopulatie.

"In Frankrijk kan op 64 soorten worden gejaagd", zegt Yves Verilhac van BirdLife International tegen de BBC. "Dat in tegenstelling tot Nederland waar er maar twee zijn toegestaan. Het EU-gemiddelde is 30 soorten, waardoor Frankrijk het meest toegeeflijke land is voor jagers."

Bron: ANP

Meer over:

lijmstok, jagen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

Theo Huitema
Theo Huitema29 aug. 2020 - 11:11

goede zaak dat deze dierenmishandeling verboden wordt.

schilderes
schilderes28 aug. 2020 - 15:25

Alles wat vogels in de weg staat moet verboden worden, dus ook de intensieve veeteeld hier.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.