Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Frankrijk verbiedt plastic verpakkingen van groente en fruit

  •  
12-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
479 keer bekeken
  •  
groente_pixabay

© Pixabay

Frankrijk verbiedt plastic verpakkingen van groente en fruit vanaf volgend jaar. Het ministerie van Milieu zegt zo de hoeveelheid plastic afval te willen verminderen.

Het ministerie meldt dat de maatregel is genomen omdat er te veel plastic eenmalig wordt gebruikt. Het verbod moet wegwerpplastic verminderen en ervoor zorgen dat meer herbruikbare materialen worden gebruikt, staat in een verklaring.

Tegengeluid

De vereniging van groente- en fruitverkopers is niet blij met het besluit, dat is gebaseerd op een wet uit februari 2020. "Het is moeilijk om in zo'n korte tijd de overstap naar karton te maken. En veel mensen willen geen fruit kopen waar andere klanten aan hebben gezeten."

Fruit dat al is gesneden en een paar soorten erg zacht fruit, zoals besjes, mogen tot 2026 nog wel in plastic worden verkocht. Vanaf dat jaar moet daar ook een andere verpakking omheen.

Verdere plannen

Het verbieden van plastic verpakkingen voor groente en fruit is onderdeel van een groter Frans plan. Vanaf 2022 moeten er in de openbare ruimte voldoende waterdrinkplekken zijn, zodat er minder plastic flesjes worden verkocht. Ook mogen fastfoodketens geen gratis plastic speelgoed meer weggeven bij menu's. Sinds juli zijn in de hele Europese Unie plastic rietjes, bekers en bestek verboden.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.