Vroege Vogels

Frankrijk verbiedt plastic verpakkingen van groente en fruit

  •    •  
12-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
461 keer bekeken
  •  
groente_pixabay

© Pixabay

Frankrijk verbiedt plastic verpakkingen van groente en fruit vanaf volgend jaar. Het ministerie van Milieu zegt zo de hoeveelheid plastic afval te willen verminderen.

Het ministerie meldt dat de maatregel is genomen omdat er te veel plastic eenmalig wordt gebruikt. Het verbod moet wegwerpplastic verminderen en ervoor zorgen dat meer herbruikbare materialen worden gebruikt, staat in een verklaring.

Tegengeluid

De vereniging van groente- en fruitverkopers is niet blij met het besluit, dat is gebaseerd op een wet uit februari 2020. "Het is moeilijk om in zo'n korte tijd de overstap naar karton te maken. En veel mensen willen geen fruit kopen waar andere klanten aan hebben gezeten."

Fruit dat al is gesneden en een paar soorten erg zacht fruit, zoals besjes, mogen tot 2026 nog wel in plastic worden verkocht. Vanaf dat jaar moet daar ook een andere verpakking omheen.

Verdere plannen

Het verbieden van plastic verpakkingen voor groente en fruit is onderdeel van een groter Frans plan. Vanaf 2022 moeten er in de openbare ruimte voldoende waterdrinkplekken zijn, zodat er minder plastic flesjes worden verkocht. Ook mogen fastfoodketens geen gratis plastic speelgoed meer weggeven bij menu's. Sinds juli zijn in de hele Europese Unie plastic rietjes, bekers en bestek verboden.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

merkwaarde
merkwaarde15 okt. 2021 - 11:54

Uitstekend besluit en goed begin. Hoezo “ moeilijk overstappen in korte tijd” ? Problemen bestaan al jaren en hebben teveel bedrijven voor zich uitgeschoven. Pas als er verboden worden opgelegd wordt er gereageerd. Er wordt vaak gesuggereerd, dat de oplossing bij de consument ligt.(zie boeken e.d. over verpakkingloos inkopen.) Dat heeft soms ook zijn beperkingen b.v. in keuze van producten of winkels. Maar al doe je als welwillend consument je best met hergebruik van papieren en textiele verpakkingen: het blijft dweilen met de kraan open. De plasticproductie/gebruik blijft ‘gewoon’ doorgaan. En helaas niet alleen bij de groenten en fruitsector! Wanneer kunnen wij eindelijk iets merken van de positieve ontwikkelingen. Kom op, er zijn vast slimme mensen die goede ideeën hebben! En niet zeuren over geld….rijke mensen, beursgenoteerde bedrijven e.a. miljoenenbedrijven hebben wat mij betreft de morele plicht hun steen bij te dragen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.