Vroege Vogels

Frankrijk gaat meer kolen stoken wegens dreigend energietekort

  •    •  
07-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
384 keer bekeken
  •  
kolen_39.jpg

© Bron Pixabay

Frankrijk staat energieproducenten tijdelijk toe meer kolen te stoken omdat er anders zomaar een tekort aan stroom zou kunnen ontstaan. De Franse overheid heeft daarvoor de limieten voor kolencentrales voor de eerste twee maanden van het jaar wat opgeschroefd.

Onvoldoende windenergie

Het plan werd in januari al geopperd en is nu ook formeel uitgevoerd. De nationale netbeheerder had namelijk gewaarschuwd voor mogelijke stroomtekorten wanneer het lang koud wordt en er onvoldoende windenergie beschikbaar zou zijn.

Kerncentrales

Wat ook meespeelt is dat er momenteel een ongewoon hoog aantal Franse kernreactoren stilligt vanwege onderhoud. Er zijn eind vorig jaar gebreken ontdekt bij een kerncentrale in de buurt van Poitiers. Daar moeten eerst bepaalde pijpleidingen worden vervangen. Een andere centrale is ook stilgelegd omdat daar hetzelfde type reactoren wordt gebruikt.

In het land staan nog enkele centrales die energie opwekken door verbranding van kolen. Die mogen maar een bepaald aantal uren per jaar in bedrijf zijn, om de uitstoot van CO2 te beperken. Nu is bepaald dat ze in de eerste twee maanden van dit jaar bij elkaar ongeveer duizend uur kunnen draaien. Dat is driehonderd uur meer dan de in 2019 gestelde limiet.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

schilderes
schilderes7 feb. 2022 - 13:47

Moeder Aarde gaat sowieso voor de mensdieren naar de klote. Daar raak ik steeds meer van overtuigd. Ons decennia lang kleine aktievoeren was helaas een drup op de gloeiende plaat.Nu maar hopen dat we niet veel andere dieren en planten in onze val meesleuren.

MarcelM
MarcelM7 feb. 2022 - 12:11

In India worden de komende jaren 1300 kolencentrales bijgebouwd.En Nederland gaat failliet doordat men in Den Haag denkt het klimaatprobleem met het nieuwe kabinet op te lossen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.