Vroege Vogels

Foute veetransporteurs noemen op internet

  •  
07-11-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_128009.jpg

© veetransport, foto, CIWF

De Tweede Kamer wil dat veetransporteurs die in de fout gaan voortaan met naam en toenaam op internet worden genoemd. Een kamermeerderheid steunde dinsdag een motie hiervoor van de PvdA.
De partij hoopt dat deze vorm van 'naming and shaming' helpt om het aantal incidenten tijdens diertransporten te verminderen. Niets doen zorgt ervoor dat de goede vervoerders teveel lijden onder de kwaden, aldus de PvdA.
De Kamer sprak de afgelopen tijd regelmatig over misstanden tijdens veetransporten, onder meer nadat een Nederlandse transporteur in Duitsland met een lading varkens van de weg werd gehaald omdat er bloed uit de wagen sijpelde.
Minister Gerda Verburg wilde naar het buitenland vertrekkende veewagens aan de klep controleren. Een Kamermeerderheid onder leiding van CDA en PvdA voorkwam dat toen. Hoewel de Kamer de 100 procentcontroles aan de klep van de vertrekkende wagens tegenhield, controleren AID en dierenartsen van de Voedsel- en waren Autoriteit (VWA) sinds begin oktober wel extra op dierenwelzijn tijdens transporten.
De poging van Verburg om veewagens waarmee over lange afstand dieren worden vervoerd per 1 januari 2008 vervroegd te voorzien van een gps-signaal, mislukte. Ze liet onlangs weten dat het praktisch onmogelijk is de trucks voor 1 januari 2009 uit te rusten met het plaatsbepalingssysteem waarmee de route van de trucks is te volgen, te zien is wanneer de klep opengaat en of de temperatuur goed is voor de dieren. Die gegevens zouden moeten worden opgeslagen in een centrale databank. Voor 1 mei 2008 komt er duidelijkheid over zo'n nationale databank.
Het aantal veetransporten in Europa nam de afgelopen jaren sterk toe. Door de toetreding van Oost-Europese landen bij de EU gaan er veel goedkope runderen en andere dieren naar slachters in West-Europa.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.