Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Foute' soja in duurzaam veevoer

25 nov 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Bomen voor koeien

Koeien zoeken schaduw achter een paar brandnetels

© Rob Buiter

Nederlandse supermarkten verkopen vlees en zuivel van dieren die gevoerd worden met 'foute' soja. Het gaat om Braziliaanse soja die geproduceerd wordt met behulp van ontbossing, landroof en corruptie. Dat meldt Zembla op basis van onderzoek in samenwerking met milieuorganisaties Greenpeace, Milieudefensie en Aidenvironment.

Supermarkten en veevoerbedrijven claimen dat alle soja die gebruikt wordt voor diervoer een duurzaamheidskeurmerk heeft. Voedselleveranciers, natuurbeschermingsorganisaties en sojaproducenten richtten in 2006 een duurzaamheidskeurmerk voor soja op, om ontbossing tegen te gaan. Het gaat om de Roundtable for Responsible Soy (RTRS). De bedoeling is de ontbossing te laten afnemen door een steeds grotere stroom van duurzame soja te creëren. De soja die naar Nederland komt, is volgens Zembla echter nog altijd afkomstig van plantages die geen keurmerk hebben.

Het Wereld Natuur Fonds, een van de initiatiefnemers van het sojakeurmerk, zegt tegen Zembla niet langer vertrouwen te hebben in het label. "We hebben gezien dat die certificering niet heeft gewerkt om ontbossing tegen te gaan."

Bron: ANP

Meer over:

soja, veevoer

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar