Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fotoserie: wonderlijke aalscholver

  •  
20-09-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
606 keer bekeken
  •  
Aalscholver_vis_WillemdeWolf

© Fotograaf: WillemdeWolf

Het natuurgeluid van afgelopen week was van de aalscholver. Hij maakt niet alleen een bijzonder geluid, hij doet nog wel meer aparte dingen...

Groene blik

De aalscholver ogen van de aalscholver zijn niet alleen prachtig groen, hij kan er ook mee draaien. Dat is bijzonder, want de meeste vogels kunnen dat niet.
Aalscholver_hoofd_faunapics

© Fotograaf: faunapics

Visscholver?
Je zou denken dat de aalscholver, zoals zijn naam aangeeft, veel paling eet. Hij lust het graag, maar het grootste gedeelte van zijn menu bestaat uit vis. Hij eet wel een halve kilo vis per dag, en in de broedperiode soms wel een hele kilo!
Aalscholver_paling_markdevries

© Fotograaf: markdevries

Kampioen duiken
Om zoveel vis te vangen, moet je goed kunnen duiken. Gelukkig is dat geen probleem voor de aalscholver, want hij kan tot wel 30 meter diep duiken. Als er dan een lekker hapje binnen is, moet je natuurlijk niet te gulzig zijn...
Aalscholver_vis_WillemdeWolf

© Fotograaf: WillemdeWolf

Mooi opgedroogd
Na een duik gaat de aalscholver vaak met zijn vleugels gespreid zitten. En dat doet hij niet voor niets. Omdat zijn verenkleed weinig vet bevat, is het niet waterdicht en wordt de vogel drijfnat. De oplossing is simpel: even goed opdrogen.
Aalscholver_drogen_jaapharm

© Fotograaf: jaapharm

Gezellig bij elkaar
Aalscholvers broeden graag in grote kolonies. Meestal zitten ze bij elkaar in bomen bij open water, maar als er weinig vijanden zijn, kiezen ze ook wel eens voor een plekje tussen het riet of op de grond.
Aalscholver_kolonie_will

© Fotograaf: will

Dakloos door poep
Een kolonie broedende aalscholvers mag er mooi uitzien, maar helaas ruikt het een stuk minder. De bijtende zuren van de aalscholver uitwerpselen zorgen er zelfs voor dat de bomen waarin ze broeden op den duur afsterven. En dan zit er maar één ding op: verhuizen naar een andere kolonie.
Aalscholver_poepen_TillyMeijer

© Fotograaf: TillyMeijer

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.