NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Fotoserie: Vechtende dieren

8 jan 2016
  •  
leestijd 2 minuten
buizerds.jpg

© Twee buizerds vechten om een prooi. Fotograaf: kasteelheertje.

Er wordt heel wat gevochten in de dierenwereld. Dieren knokken met elkaar om voedsel, een partner, het bewaken of verkrijgen van een territorium of als onderdeel van het spel. Erg lastig om al deze snelle actie goed te fotograferen, maar als het lukt levert het spectaculaire beelden op. De mooiste zie je hier met onderaan een compilatievideo!
Twee futen tijdens de baltstijd: “Plotseling sprong de fuut omhoog en beet van zich af. De ander koos het hazenpad onder water!”, zo schrijft de fotograaf. 
vechten2

© Fotograaf: toledo

Deze jonge vosjes zijn verwikkeld in een stoeipartij. Dit spel is een goede oefening voor als ze later groot zijn (zoals te zien is in het filmpje hieronder). 
vechten1

© Fotograaf: Kees-Jan

Het gaat er bijzonder fel aan toe bij een territoriumgevecht tussen meerkoeten. Met hun snavel en grote poten proberen ze buurkoeten te verjagen. 
vechten4

© Fotograaf: Belterman

Zonder poten, klauwen of scherpe tanden hebben adders hun eigen manier ontwikkeld om te vechten voor: de mannetjes richten zich op en proberen elkaar naar de grond te drukken. Adders zijn niet territoriaal en vechten alleen om een vrouwtje. Lange tijd werd gedacht dat dit het paringsritueel was van de adder, maar het is toch echt een gevecht.
vechten6

© Fotograaf: gerrit1957

Steltkluten zijn normaal gesproken sociale vogels die in goede leefgebieden het liefst in kleine groepen optrekken. Maar deze drie steltkluten kregen toch ruzie over wie er op een eilandje mocht zitten.
vechten5

© Fotograaf: Duijsens

Een van de meest iconische gevechten in Nederland is dat tussen twee mannelijke edelherten. Er staat ook veel op het spel: niet een enkel vrouwtje maar een complete harem. Twee gelijkwaardige herten proberen elkaar met hun gewei met al hun kracht weg te drukken. Verwondingen en afgebroken geweien zijn niet zeldzaam.
vechten3

© Fotograaf: tonneke64

Tot slot nog een compilatie van filmpjes met vechtende dieren die onze kijkers en luisteraars hebben ingestuurd. We zien achtereenvolgens twee vechtende buizerds, kauwtjes, vossen, ijsvogels, egels en knobbelzwanen. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.