Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fotoserie: soorten van het jaar

  •  
28-01-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
svj_adder_Stornebrink

© Fotograaf: Stornebrink

Ieder jaar staan er weer een aantal dier- en plantensoorten in het zonnetje. Gespecialiseerde werkgroepen kiezen soorten uit waar het niet zo goed mee gaat, waar meer onderzoek naar gedaan moet worden of die de extra aandacht goed kunnen gebruiken. Een overzicht van alle soorten van het jaar 2015 op een rijtje: de das, de spreeuw, de adder, het eekhoorntjesbrood, de struikspin en de muurplant.
Succesvolle burchtenbouwer
Het gaat goed met de das, het grootste landroofdier van Nederland. Dankzij de inzet van beschermende maatregelen als tunnels en ecoducten is de populatie flink toegenomen. Hoeveel dassen er precies zijn weten we niet, want ze laten zich niet makkelijk zien. Een kijkje nemen in het leven van de das? Alle activiteiten van het dier zijn te volgen via de dassenkalender .
svj_das_ed71dekker

© Fotograaf: ed71dekker

Spreeuw 2.0
2014 was het jaar van de spreeuw omdat het niet goed ging met de broedvogel. De spreeuwenpopulatie is sinds de jaren 80 bijna gehalveerd. Sovon heeft daarom besloten om in 2015 geen nieuwe vogel in de spotlight te zetten, maar verder te gaan met het nestonderzoek naar spreeuwen.
svj_spreeuw_JandenDekker

© Fotograaf: JandenDekker

Addertje in de zandgrond
De adder is onze enige inheemse gifslang en komt voor op de hoge zandgronden van Nederland. Op sommige plekken in Nederland, zoals op de Meinweg in Limburg, gaat de slang achteruit. In sommige provincies zoals Utrecht en Noord-Holland is de adder zelfs uitgestorven. Daarom heeft RAVON 2015 uitgeroepen tot Jaar van de Adder.
svj_adder_Stornebrink

© Fotograaf: Stornebrink

Lanenliefhebber
De paddestoel van het jaar is het Eekhoorntjesbrood. De paddestoelenliefhebbers van de Mycologische Vereniging hopen dat er waarnemingen worden doorgegeven van paddestoelen die groeien in lanen en bermen, waar ook het eekhoorntjesbrood groeit.
Eenhoorntjesbrood_Martijnou
Fotograaf: Martijn Oud
svj_struikspin_peterkoomen

© Fotograaf: Peter Koomen

Verstopte struikspin
De struikspin Anyphaena accentuata is een mooi spinnetje, maar niet zo gemakkelijk te vinden. Hij zit op of onder bladeren van bomen en struiken. Door op boomtakken te kloppen kun je deze redelijk algemene soort vinden. Nu de struikspin is verkozen tot 'Spin van het jaar' wordt er een uitgebreid onderzoek gestart, gericht op de verspreiding en levenswijze van de soort. Fotograaf: Peter Koomen
Muurbloempje op de voorgrond
FLORON heeft 2015 uitgeroepen tot het jaar van de muurplanten. Varens, muurleeuwenbek of muurhavikskruid verdwijnen nogal eens als muren gerestaureerd worden. Ze komen dan vaak niet meer terug. FLORON gaat een zoekkaart maken en roept mensen op muurplanten te inventariseren.
Muurleeuwenbek_wil

© Fotograaf: Wil

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.