Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Exotische rivierkreeft als voedsel

  •  
10-06-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1591 keer bekeken
  •  
kreeft groot

© Fotograaf: Bonteklepper.

Ze leven met miljoenen in onze wateren: exotische rivierkreeften. Ze zijn hierheen gebracht voor consumptie maar hebben hun weg naar sloten en meren gevonden. Dat is slecht nieuws want ze brengen een ziekte mee waar ze zelf niet dood aan gaan, maar die wel dodelijk is voor onze inheemse soort.
Toch zit er ook een positief randje aan het verhaal: deze rivierkreeften staan namelijk op het menu van veel viseters. Denk bijvoorbeeld aan soorten als de kwak, de roerdomp en de lepelaar. Ook de steur en de Europese otter zijn gek op rivierkreeft. Voor sommige soorten zou het wel eens de belangrijkste voedselbron kunnen zijn. Speciaal daarom een fotoserie van dankbare kreefteneters:
IJsvogel met rivierkreeft

© Fotograaf: Karelbuitenkam.

De ijsvogel eet normaal gesproken vooral kleine visjes, maar een rivierkreeft gaat er ook wel in. Fotograaf: Karelbuitenkam.
Fuut met rivierkreeft

© Fotograaf: Ingeborg-foto

Ook de jongen van de fuut genieten van een rivierkreeftje op z’n tijd. Fotograaf: Ingeborg-foto.
IJsduiker met rivierkreeft

© Fotograaf: frenky.

De ijsduiker is een zeldzame gast in Nederland. Deze lijkt zich bijna te verslikken in een kreeft. Fotograaf: frenky.
Meerkoet met rivierkreeft

© Fotograaf: Bird77

Meerkoeten zijn omnivoor die vooral waterplanten, weekdiertjes en waterinsecten eten. Dan is zo'n tegenstribbelende kreeft wel even wat anders. Fotograaf : Bird77.
Kat met rivierkreeft

© Fotograaf: Verkademeisje.

Of katten ook van kreeften houden, is nog niet helemaal duidelijk! Fotograaf: Verkademeisje.
En dit is wat er uiteindelijk overblijft van die grote scharen en het harde pantser. Fotograaf: Nikopaul.
Bron: Koekkoek! Edo van Uchelen

Meer over:

rivierkreeft
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

appel
appel24 jun. 2021 - 18:45

Hoe zien rivierkreeftjes eruit als ze pas uit het ei komen? Ik weet niet wat voor beestjes het zijn die ik in het slootwater aantref, maar vorig najaar heb ik in het waterpompnetje een rivierkreeft aangetroffen. Op die zelfde plek zijn nu vreemde waterbeestjes die ik nooit eerder gezien heb. daarom de vraag

DjoDjo
DjoDjo17 sep. 2017 - 12:17

Hoi, jullie zijn de mens vergeten, in de supermarkten liggen pakjes rivierkreeftjes uit China, waarom?? Die dingen leven met miljoenen in onze polders in het Groene Hart, dus simpel gezegd, wegvangen daar en verkopen in de supermarkten. Twee voordelen, we raken van die beesten af en beroepsvissers kunnen een extra centje verdienen zodat ze een paar jaar onze paling met rust laten en de palingstand  zich weer kan herstellen.

Martijn IJmker
Martijn IJmker13 jun. 2016 - 14:40

Beste Leo,De negatieve impact van exoten is zeker geen mythe. Laat ik allereerst opmerken dat niet alle exoten een invasief karakter hebben. Wanner er bijvoorbeeld een tropische slang wordt losgelaten in Nederland, is dit zeker een exoot, maar niet invasief, omdat zo'n tropische soort het niet overleeft in ons klimaat. Het feit dat deze rivierkreeft het zo goed doet in ons land geeft aan dat deze exoot wel degelijk een invasief kararkter heeft. Een soort wordt niet alleen invasief door het ontbreken van natuurlijke vijanden zoals u stelt, maar eerder door het beconcurreren van inheemse soorten in dezelfde niche. Door het ontbreken van pathogenen waar zo'n exoot in zijn natuurlijke habitat mee te maken heeft en het meebrengen van pathogenen waar inheemse soorten niet tegen bestand zijn, heeft hij een"oneerlijke" voordeel ten opzichte van inheemse soorten. Dit uit zich bijvoorbeeld door het innemen van de beste territoria en voedselgronden, ten koste van de inheemse soort. Ook zal een invasieve soort zich sneller voortplanten,wederom door het ontbreken van pathogenen en onderdrukking van de groei van de inheemse populatie (en deels ook door het, in sommige gevallen, ontbreken van natuurlijke vijanden). Hierdoor zal de invasieve soort ook de minder goede territoria en voedselgronden innemen tot er voor de inheemse soort geen plek meer is of tot de inheemse soort te gronde gaat aan exotische ziekten.Invasieve soorten zijn dus erg negatief voor het voortbestaan van inheemse soorten in dezelfde niche. Neem bijvoorbeeld de introductie van de grijze eekhoorn in Groot-Britannië als voorbeeld. Er zijn nu ruim 2 miljoen grijze eekhoorns, terwijl er van de daar inheemse rode eekhoorn nog maar 15.000 over zijn. Vóór de introductie van de grijze eekhoorn was de rode eekhoorn daar een algemeen voorkomende soort. Het feit dat deze rivierkreeft wel natuurlijke vijanden heeft, komt vooral doordat de meeste roofdieren die ze eten, überhaupt soortgelijke schaaldieren eten, zoals de inheemse rivierkreeft.Als deze rivierkreeft meer voorkomt, zal die dus logischerwijs meer gegeten worden, maar dit hoeft absoluut niet te betekenen dat de exoot zijn invasieve karakter heeft verloren. Want, zelfs als de populatie nu in balans is, zal de exoot doorgaan met het onderdrukken van de inheemse soort. Dat dieren, net als mensen, reizen kan ik niet ontkennen, maar het lijkt me niet dat een zoetwaterkreeftje van zo'n 10 cm een paar duizend kilometer aan zout water doorkruist om naar Nederland te migreren, dat kan natuurlijk alleen door menselijk ingrijpen. Ik proef uit uw commentaar dat u tegen menselijk ingrijpen in de natuur bent en dat ben ik tot op zekere hoogte ook wel met u eens. Maar als wij, mensen, de natuur verstoren door het inbrengen van invasieve soorten, vind ik ook dat wij, mensen, verantwoordelijk zijn voor het herstellen van de natuur. Groeten van een professionele bioloog

Leo van Mierlo
Leo van Mierlo12 jun. 2016 - 14:51

Geweldige foto's. En het ontmaskert de mythe, in stand gehouden door professionele biologen, dat onze flora, onze biotoop, ons milieu in gevaar is. Zij gebruiken het woord exoot om een enge ziekte aan te duiden. Er is een probleem (dit dier hoort hier niet (?)), je benoemt het (exoot) en vervolgens zeur je er oeverloos over zonder met een oplossing te komen. Zelf heb ik geconstateerd, dat ook meeuwen, kraaien, reigers, futen, vossen, lepelaars, ooievaars rivierkreeften eten. Kortom, de voormalige exoot (!) heeft inmiddels natuurlijke vijanden genoeg. Hij hoort er nu gewoon bij. Natuur is dynamisch, niet statisch. Dieren reizen ook, net als mensen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.