NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Fotoserie: de lampionplant

15 jan 2016
  •  
leestijd 1 minuten
lampionen-groot.jpg

© Fotografen: Berthy (l) en CReuvers (r)

De echte lampionplant ( Physalis alkekengi ) is misschien wel een van de mooiste exotische planten in onze natuur. Deze tuinplant komt waarschijnlijk van oorsprong uit Japan. Hij heeft de neiging om te woekeren en komt niet alleen in tuinen voor, maar is ook verwilderd.
Het meest kenmerkende aan de plant zijn de sierlijke rode lampionnen. Dit zijn niet de bloemen, maar de zaaddozen. De echte bloemen zijn wat minder opvallend: kleine stervormige bloemetjes die om de beurt bloeien.
lampionbloem

© Fotograaf: JoseeMH

Pas na de bloei in juni of juli vormt zich het bekende omhulsel. De groene kelkbladen van de bloem groeien uit tot ze de vrucht omvatten. Eerst is het omhulsel nog groen, maar in het najaar wordt het steeds roder.
lampion-heel

© Fotograaf: CReuvers

De vrucht in de zaaddoos is een geel-oranje bes. Als de zaaddoos afsterft in de herfst komt deze tevoorschijn. De bes is een lekkernij en wordt gebruikt in marmelades en dranken.
lampion-half

© Fotograaf: daksaya

Uiteindelijk blijft een soort skeletje van het omhulsel over met daarin de bes. Een geliefd onderwerp voor fotografen:
lampion-leeg

© Fotograaf: pietfotograaf

lampion-leeg2

© Fotograaf: annawes

Bekijk hier meer foto's van de lampionplant.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.