Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Foto’s van muntjaks gevraagd!_14_09_2015

  •  
14-09-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
02499b951f.jpg
Regelmatig vraagt het Bureau van de Zoogdiervereniging aandacht voor de muntjak, een invasieve exoot die wordt gehouden in de Lage Landen en incidenteel ook in het wild voorkomt. In het Verenigd Koninkrijk heeft de soort zich in de tweede helft van de negentiende eeuw explosief verspreid. Inmiddels komen er vele honderdduizenden muntjaks voor en vindt beheer plaats. Een recent artikel in het Journal of Zoology, laat op basis van genetisch onderzoek zien, dat de gehele ‘invasie’ in Engeland terug is te voeren op één enkele vestiging van slechts enkele vrouwelijke muntjaks. De soort zorgt daar voor relatief grote economische schade en schade aan flora en fauna.
Situatie in Nederland
In Nederland is het nog lang niet zover. De soort is bekend sinds eind jaren negentig. Eerst vooral van de Veluwe en de Achterhoek, maar het aantal waarnemingen daar is fors afgenomen. De laatste jaren zijn er per jaar slechts enkele waarnemingen van losse individuen, maar verspreid over het land. Er is wel sprake van een ‘kerngebied’ met meer waarnemingen dan elders: Zuidoost-Brabant. 
Oproep: waarnemingen graag mèt foto
Om de ontwikkeling in Nederland rondom de muntjak goed bij te houden, roept het Bureau van de Zoogdiervereniging waarnemers op alert te zijn en meldingen van muntjaks door te geven via telmee.nl , waarneming.nl of direct aan de Zoogdiervereniging . Belangrijk is daarbij een goede beschrijving en een foto van het dier. 
Tekst: Hans Hollander, Bureau van de Zoogdiervereniging
Lees meer op Natuurbericht
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.