Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fotoactie Paardenkastanje

  •  
18-08-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_131226.jpg
Omdat de winter er aan zit te komen en er al honderden foto's zijn binnengekomen is deze actie tijdelijk gestopt!
De Natuurkalender, Vara’s Vroege Vogels en Wageningen UR starten een fotoactie onder het publiek om de Nederlandse paardenkastanjebomen in beeld te brengen. Veel grote, gezichtsbepalende paardenkastanjes worden bedreigd door de zogenaamde bloedingsziekte. In veel plaatsen is al de helft van de bomen aangetast en dreigt er een kaalslag. Zoveel mogelijk personen wordt nu gevraagd om een foto te maken van een paardenkastanje in hun omgeving. De komende maanden en jaren zullen de foto’s worden gebruikt in het onderzoek naar de ontwikkeling van de nog onbekende ziekte.
Met de fotoactie wordt de hulp van het publiek ingeroepen om een beter beeld te krijgen van het huidige paardenkastanjebestand en de conditie waarin de bomen verkeren. Het doel is zo veel mogelijk foto’s met gegevens over de locatie van zowel gezonde als aangetaste paardenkastanjes in Nederland te verzamelen, omdat er geen totaalbeeld bestaat. Het is daarom moeilijk in te schatten wat de schade aan het landschap zal zijn als de onbekende ziekte zich verder uitbreidt en bomen doodgaan of omgehakt moeten worden.
De eerst oogst van 600 ingestuurde foto's zijn, per provincie, te bekijken op de site van De Natuurkalender. Bekijk hier de fotogalerij .

Zieke paardenkastanjes

Sinds de zomer van 2002 komen de meldingen binnen van een nieuwe ziekte in de paardenkastanje. In sommige gemeentes is al meer dan de helft van de paardenkastanjes ziek. Tot nu toe zijn geen middelen gevonden om de ziekte te stoppen.
De paardenkastanje is een gezichtsbepalende boom vanwege zijn grootte, uiterlijk en positie in het landschap. De kastanje is in veel dorpen en steden als laanboom aangeplant en staat vaak op historische plaatsen. Het verdwijnen van de kastanje zou op veel plaatsen grote gaten in het straatbeeld slaan.
Daarnaast is de paardenkastanje een belangrijke indicator om de effecten van klimaatverandering op de natuur in beeld te brengen. Voor de vrijwillige waarnemers binnen De Natuurkalender is de paardenkastanje een populaire soort omdat de boom duidelijk herkenbaar is. Door de ziekte komt de continuïteit van de waarnemingen in gevaar.
Stuur uw foto op en maak kans op een prijs
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.