NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Fossiel paardenbot op Texels strand

8 jan 2016
  •  
leestijd 1 minuten
Texel.jpg

© Texel bij ondergaande zon

Als je op Texel langs het strand wandelt, kun je botten van dieren uit de ijstijd vinden. Zo vond de Duitse toeriste Andrea met haar dochter op 3 januari een gaaf bot bij paal 12. Bij Ecomare bleek het een sprongbeen van een paard te zijn.
Helemaal gaaf
Het sprongbeen of metatarsus is het middenvoetsbeentje. Het komt dus uit de achtervoet van een paard. De donkere kleur wijst erop dat het bot uit de laatste ijstijd komt, tussen 10.000 en 100.000 jaar oud. Paardenbotten uit die tijd zijn niet ongewoon. Er moeten hier hele kuddes paarden hebben rondgelopen, naast wolharige mammoeten, steppewisenten, reuzenherten en wolharige neushoorns. Het is wel bijzonder dat dit bot helemaal gaaf is.
Noordzee
De Noordzee is lang niet altijd zee geweest. In de laatste ijstijd, bijvoorbeeld, was het Noordzeegebied bedekt met een grasvlakte met en hier en daar bos. We noemen dit de mammoetsteppe. De botten van de dieren die er toen waren, zijn nu nog steeds op de zeebodem te vinden. Vissers krijgen ze soms in hun netten, of ze komen op het strand terecht wanneer zand van de zeebodem wordt gebruikt voor het verbreden van het strand.
Geïnteresseerd in fossielen? Luister dan ook zondag naar ons gesprek over T-rex en baltsgedrag .
  • Lees meer op Natuurbericht.nl

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.