Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Fosfaatwet zorgt voor tweedeling in melkveesector

5 okt 2016
  •  
leestijd 2 minuten
bemesten.jpg
Biologische en grondgebonden melkveehouders zijn het oneens met de fosfaatwet. Deze wet tracht het melk- en mestoverschot te verkleinen door de melkveestapel te verminderen. De grondgebonden melkveehouders vinden het terugdringen van het overschot een goede zaak maar zijn tevens van mening dat zij geen mestoverschot veroorzaken en dus niet onder de wet vallen. 

Veroorzaker moet betalen

Zeventig procent van de 18.000 melkveebedrijven in Nederland heeft een mestoverschot. De 5.400 melkveehouders die wel hun eigen mest op hun eigen grond kwijt kunnen, moeten van Van Dam toch koeien inleveren door de nieuwe wet, terwijl zij niet bijdragen aan het mestoverschot. Met de fosfaatwet moet volgens Van Dam het aantal koeien in Nederland met minimaal 10 procent dalen.

Onacceptabel

Foppe Nijboer, voorzitter van Netwerk GRONDig, de belangenbehartiger van grondgebonden melkveehouders: “Het mestoverschot moet worden opgelost door boeren die het hebben veroorzaakt. Het is zeer onrechtvaardig dat bedrijven, die geen mestoverschot hebben gecreëerd, nu koeien moeten inleveren. Onacceptabel. En onvoorstelbaar dat LTO op dit punt het wetsvoorstel steunt. Grondgebonden bedrijven hebben een goede balans tussen koe, mest en land. Koe in de wei. Dat is wat de samenleving en ook de politiek wil. Straf ons nu niet in de fosfaatwet.”

Protest grondgebonden melkveehouderij

De melkveehouders vragen de Tweede Kamerleden dringend om te garanderen dat grondgebonden en biologische boeren hier geen koeien voor hoeven in te leveren om sneller de veestapel te verminderen. In april pleitte een Kamermeerderheid hier ook al voor, maar staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA) negeert dit in de fosfaatwet. Donderdag 6 oktober zullen zij in Den Haag protesteren tegen de voorgestelde invulling van de nieuwe wet om het mestprobleem op te lossen. 

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.