Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fort Sint Pieter overgedragen aan Natuurmonumenten

  •  
27-10-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
logoNM.jpg
De gemeente Maastricht heeft zondag het driehonderd jaar oude Fort Sint Pieter overgedragen aan Natuurmonumenten. Die neemt het beheer over en gaat ook de omgeving van het inmiddels grotendeels gerestaureerde fort geschikt maken voor wandelingen en evenementen.
De bedoeling was dat in het mortierkazemat een eeuwenoud mortier zou worden onthuld. Maar de Vereniging Historische Artillerie Maastricht is er niet in geslaagd dit mortier naar het fort te brengen.
,,Het gieten van dit mortier vereist een lang afkoelproces. Daarbij is lucht in de mal gekomen en daardoor was de mortier niet toonbaar'', zei een woordvoerster van Natuurmonumenten. De vereniging moet het metaal opnieuw smelten en gieten. Dan kan het mortier alsnog geplaatst worden.
Natuurmomenten beheert het fort vanwege de hoge natuurwaarden. Zo bevolken vleermuizen tijdens hun winterslaap de ondergrondse groeven en komen er bijzondere planten voor, die voornamelijk op de muren groeien. Ook is het fort een paradijs voor vlinders als de koninginnepage. Vanaf 2011 moet het fort toegankelijk zijn voor het publiek.
Generaal Daniël Wolf von Dopff liet Fort Sint Pieter in 1701 bouwen op de noordelijke uitloper van de Sint-Pietersberg.
De overdracht zondag vond op feestelijke wijze plaats. De toeloop van buurtbewoners was boven verwachting groot. ,,Ruim zeshonderd mensen lieten zich door het fort rondleiden'', aldus de woordvoerster. ,,We moesten er daarna mee stoppen omdat de gidsen hun stem kwijtraakten''.
De restauratie is mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij, gelden uit Europa en de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.