Fort Pannerden in Doornenburg is een landtong op de grens van Nederland en Duitsland en is al honderden jaren allesbepalend voor onze Hollandse delta. Hier dendert het rivierwater uit de Alpen ons land in en wordt het verdeeld tussen de Rijn en de Waal. Het fort is gebouwd als onderdeel van de Hollandse Waterlinie en vormt nu het centrum van een ruig natuurgebied met wilde paarden en runderen, bevers en otters en duizenden kol- en brandganzen.
Ook de natuur in de uiterwaarden van de Rijn en de Waal komt aan bod. De Klompenwaard en Millingerwaard zijn in het kader van het project Ruimte voor de Rivier teruggegeven aan de natuur. Het water heeft meer ruimte gekregen, maar ook allerlei planten en dieren profiteren van de nieuwe natuurgebieden.
In Vroege Vogels TV gaan Milouska en Menno kijken wat de invloed is geweest van het hoge water dat vrij spel heeft gehad in dit rivierlandschap.
Hoe gaat het met de otters en de bevers, waarvan de burchten onder water liepen? Wat is de invloed van het hoge water op de kevers in de uiterwaarden?
Een kijkje bij de opnames rondom Fort Pannerden