Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Snerpende geluid van het Formule 1-bijtje

  •  
05-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
647 keer bekeken
  •  
zilverenfluitje

Zilveren fluitje, nestgraven in de duinen

© Huib Koel

Natuurbeschermer Jac. P. Thijsse noemde hem 'het zilveren fluitje', maar met het oog op de GP stelt insectenkenner Huib Koel een nieuwe naam voor: "Dit bijtje herken je aan zijn snerpende geluid als hij van bloem naar bloem racet, dus misschien is 'Formule 1-bijtje' toepasselijker."
Huib Koel

Solitaire bij

Het zilveren fluitje - dan wel het Formule 1-bijtje – is één van de ruim 350 solitaire bijen in ons land. Het diertje maakt nesten in het losse duinzand, waar het vrouwtje haar eitjes legt. Ze verzamelt stuifmeel van bijvoorbeeld duinviooltjes, terwijl het mannetje van bloem naar bloem racet om vrouwtjes te zoeken om mee te paren. Het geel op het achterlijf van het bijtje op de foto hieronder is stuifmeel dat in de haartjes blijft hangen.
"Dit bijtje herken je aan het snerpende geluid"
insectenkenner Huib Koel

Geen tactiek

"Het snerpende geluidje van dit bijtje is geen tactiek", denkt Koel. "Wij kunnen het diertje vinden dankzij het geluid, maar het lijkt niet zo dat het geluid bedoeld is om soortgenoten te vinden. De bijtjes vliegen tot en met augustus, maar met een beetje geluk en zonneschijn kun je ze ook dit weekeinde nog boven het geluid van de échte Formule 1-wagens uit horen in de duinen rond Zandvoort." 
Formule1-bijtje

Meer over:

formule 1, bij
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.