Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Snerpende geluid van het Formule 1-bijtje

  •  
05-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
585 keer bekeken
  •  
zilverenfluitje

Zilveren fluitje, nestgraven in de duinen

© Huib Koel

Natuurbeschermer Jac. P. Thijsse noemde hem 'het zilveren fluitje', maar met het oog op de GP stelt insectenkenner Huib Koel een nieuwe naam voor: "Dit bijtje herken je aan zijn snerpende geluid als hij van bloem naar bloem racet, dus misschien is 'Formule 1-bijtje' toepasselijker."
Huib Koel

Solitaire bij

Het zilveren fluitje - dan wel het Formule 1-bijtje – is één van de ruim 350 solitaire bijen in ons land. Het diertje maakt nesten in het losse duinzand, waar het vrouwtje haar eitjes legt. Ze verzamelt stuifmeel van bijvoorbeeld duinviooltjes, terwijl het mannetje van bloem naar bloem racet om vrouwtjes te zoeken om mee te paren. Het geel op het achterlijf van het bijtje op de foto hieronder is stuifmeel dat in de haartjes blijft hangen.
"Dit bijtje herken je aan het snerpende geluid"
insectenkenner Huib Koel

Geen tactiek

"Het snerpende geluidje van dit bijtje is geen tactiek", denkt Koel. "Wij kunnen het diertje vinden dankzij het geluid, maar het lijkt niet zo dat het geluid bedoeld is om soortgenoten te vinden. De bijtjes vliegen tot en met augustus, maar met een beetje geluk en zonneschijn kun je ze ook dit weekeinde nog boven het geluid van de échte Formule 1-wagens uit horen in de duinen rond Zandvoort." 
Formule1-bijtje

Meer over:

formule 1, bij,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar