Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Follow This: 'Oliesector is verplicht om te veranderen'

  •  
27-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
262 keer bekeken
  •  
follow_this
De olie- en gasindustrie is wel degelijk verplicht om te veranderen. Dat zei Mark van Baal van de activistische aandeelhouder Follow This in een reactie op de klimaatzaak tegen Shell. De rechter verplicht Shell om per direct meer te doen om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Dat is precies ook wat Follow This al jaren eist van Shell en andere olie- en gasconcerns op de aandeelhoudersvergaderingen.

"Shell kan zich niet meer verschuilen achter het verhaal: als wij niet leveren, dan doet een ander dat wel", aldus Van Baal. Volgens hem is dat een verdediging geweest waar het concern jarenlang wel een beroep op kon doen. "Het is aan Shell om ons ook alternatieven voor olie en gas te bieden."

Klimaatresolutie was belangrijk bewijsstuk

De klimaatresolutie van Follow This is volgens Van Baal een belangrijk bewijsstuk geweest in de zaak tegen Shell. Omdat een aandeelhouder jaar in jaar uit vroeg aan Shell om zich te committeren aan de klimaatdoelen van Parijs. "De vraag aan Shell nu was dezelfde."

Follow This is bang dat Shell beroep gaat aantekenen, zoals ook de Staat eerder deed in de Urgenda-zaak die in 2015 werd aangekaart, maar waarin pas vorig jaar een uitspraak van de Hoge Raad volgde. Evengoed put Van Baal moed uit het gegeven dat Shell per direct meer moet doen om klimaatverandering tegen te gaan.

Vraag is alleszins redelijk

Van Baal benadrukt nog eens dat de vraag aan Shell en andere oliebedrijven alleszins redelijk is. "De olie-industrie doet echter of de wereld een onredelijke vraag stelt. Het is de sector ook lang gelukt om op de rem te trappen. Maar het gaat om een wereldwijd akkoord. Parijs moet gehaald worden", aldus Van Baal.

Bron: ANP

Meer over:

follow this, shell
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.