Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Foeragerende zwarte specht | Winnaar Zelf Geschoten

  •  
22-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1125 keer bekeken
  •  

De zwarte specht is een specialist in het vinden van houtmieren. Hij zoekt de insecten door stukken schors van de boom te tikken met zijn snavel. Aan de rode kap op zijn hoofd zie je dat dit een mannetje is. Vrouwtjes hebben namelijk alleen een roodgekleurd achterhoofd. Gefilmd door Bert Jonkhans.

Makkelijk te herkennen

De zwarte specht is de grootste Europese specht. Hij is makkelijk te onderscheiden van de andere Europese spechten door zijn geheel zwarte verenkleed. De kopkap van het mannetje is helemaal rood en het vrouwtje heeft een klein rode vlek achter op haar kruin.

20201113_ZG_zwarte specht

Zeldzame soort

De zwarte specht is een zeldzame soort in Nederland. Het aantal broedparen wordt geschat op rond de 1.000. In de winter is de zwarte specht vooral aangewezen op mierenhopen en mieren die leven in opgeslagen hout. Overdag zoeken ze naar voedsel, maar als het gaat schemeren zoeken de spechten hun slaapplaats op, in dit geval de bomen waar ze een nest hebben.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.