Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start eind augustus opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Burn-out? Probeer eens vogels spotten!

4 okt 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Fluitend door het leven

© fotograaf:Lucid, lucidlucid.com

De Belgische Agnes Wenė, oorspronkelijk werkzaam in de mode-industrie van Antwerpen, kreeg drie jaar geleden een burn-out waardoor ze thuis op de bank kwam te zitten. Ze kon eigenlijk “alleen nog maar zitten en kijken”.  Dit wist ze om te zetten in een nieuwe hobby: vogels spotten. In haar nieuwe boek ‘fluitend door het leven’ zet ze uiteen hoe vogelen je weer in evenwicht kan brengen. 
Tips
Het boek bevat allereerst tips hoe je als beginneling van start gaat met het kijken naar vogels. Hoe bereid je je voor? Welk materiaal heb je nodig? Op welk moment van de dag ga je vogels kijken en welke gebieden zijn hier geschikt voor?  
Je kan best wat geïntimideerd raken door de hoeveelheid aan vogels of vogelkenners die meer weten dan jezelf. Agnes adviseert om het rustig aan te doen en vogel per vogel op ontdekkingstocht te gaan. 
Ornitogasmen
Het boek geeft meer dan vogelkijktips. "Fluitend door het leven" gaat ook over wat vogels kijken met je doet en wat je van de vogels en de natuur kunt leren. 
Ze legt uit hoe je een verbinding kan maken met de natuur, die er ook voor zorgt dat je opnieuw een verbinding met jezelf maakt. Het boek moet je uitnodigen naar buiten te gaan, om te genieten van de schoonheid van de natuur en de prachtige vogelwereld.
Volgens Agnes vindt bijna iedereen het fijn om kennis op te doen. Dit geeft een stimulans, motivatie en dus een prettig gevoel. “Als je dan het veld in gaat en je ziet een bijzondere vogel, kan je zo blij worden dat men ook wel spreekt van een ‘birdgasm’ of een ‘orintogasme’. Voilà “
Burn-out vrij 
De kern van het boek van Agnes Wené is: genieten, stil staan bij de natuur, de tijd nemen en tot rust komen. Het vogels kijken was voor haarzelf de manier om uit een burn-out te komen. En nu nog steeds trekt ze er dagelijks en soms wel eens twee keer per dag op uit om tot rust te komen in de natuur.
Luister hier de reportage terug:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

tlindeboom
tlindeboom6 okt 2019 - 13:37

Een hele boeiende reportage. Ik heb meteen het boek besteld.