Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Floristische Verstekelingen: de wolindustrie als plantenverspreider

  •  
29-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1356 keer bekeken
  •  
Bezemkruiskruid

© Gert Elbertsen

De plek met de grootste diversiteit aan Australische russen (een grassenfamilie) is niet Queensland, Victoria of Nieuw-Zuid-Wales, maar de Grensmaas in Limburg. Deze grassen zijn, samen met andere planten van over de wereld, met geïmporteerd wol hier terecht gekomen. Verslaggever Henny Radstaak zoekt met amateur-botanist Sipke Gonggrijp in dit gebied naar deze stiekeme meelifters, in de laatste aflevering van de serie ‘Floristische Verstekelingen’.

Wolindustrie

De industriële tijd was de bloeiperiode voor de textielindustrie in Europa. Veel van deze industrie vond plaats in Verviers in Wallonië. Voorheen werd vooral wol verwerkt uit Zuid-Europa en Engeland, maar in de vorige eeuw werd vooral wol geïmporteerd uit Zuid- en Noord-Afrika, Zuid-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. De ongewassen wol werd in Verviers met water van de rivier de Vesder gespoeld en gereinigd waarbij het spoelwater werd geloosd op de rivier. De zaden die in de wol mee waren gelift kwamen zo terecht in de rivier de Vesder en uiteindelijk in de Maas, waardoor hier ‘vreemde’ planten opdoken. 

Grensmaas

© Gert Elbertsen

Bezemkruiskruid

Veel soorten hielden maar kort stand omdat ze normaal in een ander klimaat groeien. Toch zijn sommige soorten inmiddels algemeen en wijdverbreid. Een voorbeeld hiervan is het bezemkruiskruid uit Zuid-Afrika. Deze soort, die als eerste bij de Vester werd gezien, komt nu in grote delen van Europa voor en tref je vooral langs (spoor)wegen. Het mooie aan deze soort is dat hij lang bloeit -tot in oktober- waardoor hij een belangrijke soort is voor insecten. 

Nieuwe opleving woladventieven

Met het instorten van de textielindustrie eind jaren ’70 stopte ook het opduiken van vreemde planten langs de oevers van de Maas. Tot het project ‘Ruimte voor de Rivier’. Bij dit project werden delen van de uiterwaarden afgegraven, waardoor in de bodem opgeslagen zaad weer vrijkwam. Sommige planten hebben zaden die lang kiemkrachtig blijven en vooral deze soorten worden nu weer getroffen langs de Maas. 

Serie: Floristische Verstekelingen:

In de serie 'Floristische Verstekelingen' bespreken we elke week een andere plantenverspreider. Luister alle afleveringen terug:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.