Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Flight of the swans

30 sep 2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3e2555106e

© Kleine zwaan - Fotograaf Rob-wijn

Eén vrouw, 7000 km, 11 landen. De Britse paramotoriste Sacha Dench volgt de komende maanden de trekroute van de kleine zwaan, van de broedgebieden in de Siberische toendra tot de overwinteringsgebieden in het Nederlandse Lauwersmeer en Engeland. Vanuit de lucht, in een paramotorvliegtuig. Ze wordt de 'human swan' genoemd. Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) is betrokken bij dit grote kleine zwanenproject.
Dit najaar gaat het NIOO samen met Britse wetenschappers de migratieroutes van kleine zwanen in het wild onderzoeken. Zo hopen ze onder meer erachter te komen hoe het kan dat de vogelsoort zo achteruit is gegaan. In Vroege Vogels is kleine zwanen onderzoeker Bart Nolet te gast. Hij werkt bij het NIOO en is hoogleraar Bewegingsecologie van Watervogels op de Universiteit van Amsterdam.
De komende tien weken wil Dench informatie verzamelen over, en aandacht vragen voor, de snelle achteruitgang van de soort in Europa. Dat doet ze door onderweg te stoppen en te praten met mensen langs de trekroute van de zwanen.
In november wordt ze in Nederland verwacht, al hangt dat sterk af van de weersomstandigheden. Ze zal landen in het Lauwersmeer, een voorheen erg belangrijke plek voor kleine zwanen.
Op de officiële website van 'Flight of the Swans' is de hele reis van Sacha Dench te volgen. Ook is daar een petitie te tekenen om de kleine zwanen te steunen.

Meer over:

kleine zwaan, nioo

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar