'Springbalsemien’, wordt de reuzenbalsemien ook wel genoemd. Met reden: de plant heeft zaadjes die wegschieten zodra je er zachtjes in knijpt (net als zijn familieleden, klein springzaad en groot springzaad). Maar dat springerige zaad kan een probleem vormen: de reuzenbalsemien verspreidt zich zo makkelijk, dat hij andere planten wegconcurreert. De bladeren van de ruim twee meter hoge balsemien zorgen ervoor dat kleinere soorten geen zonlicht krijgen en het loodje leggen.
Tuinplant
In 1839 importeerden de Engelsen de reuzenbalsemien uit de Himalaya, omdat ze het zo’n mooie plant voor in de tuin vonden. De bloemen zijn namelijk prachtig paarsroze, en heel geliefd bij hommels. Maar inmiddels vormt de soort in Engeland al zo’n plaag dat er speciale ‘balsam bashing’-bijeenkomsten worden georganiseerd, waarbij vrijwilligers de planten met wortel en al uittrekken.
Landschap Flevoland
Ook in Flevoland zijn ze nu bang dat de soort teveel aan terrein gaat winnen. Daarom vraagt Landschap Flevoland om waarnemingen van de reuzenbalsemien
door te geven
, zodat vrijwilligers de planten vervolgens kunnen verwijderen. Vroege Vogels gaat in het Wisentbos bij Dronten op pad met Tiem van Veen, projectmedewerker van Landschap Flevoland, die de reusachtige balsemienen een kopje kleiner maakt.