Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Flevokunst: Nieuw verleden

  •  
29-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Door heel Nederland zijn lange afstand wandelpaden te vinden: het Pieterpad is van die paden de meest bekende. Een dergelijk pad is er ook in Flevoland, onder de naam Pionierspad. Sinds 2006 is de Kunstenaarsvereniging van Flevoland begonnen met de realisatie van een bijzondere kunstroute langs dat pad, dat dus volledig toegankelijk is voor publiek.
Na het succes van de eerste 5 kunstwerken, is besloten om elk jaar nieuwe kunstwerken te realiseren. Er staan inmiddels zo’n 50 werken. Ze zijn gemaakt van natuurvriendelijke materialen die dus geen schade kunnen toebrengen aan de natuur. De kunstwerken worden nauwelijks beheerd, ze worden min of meer met rust gelaten. Ze mogen overgroeid raken, in verval raken, verroesten, omvallen, instorten of wat dan ook. Sommige kunstenaars willen de wandelaars figuurlijk op het verkeerde been zetten.
Wat is dit nou? Is dit kunst of is dit natuur?
De kunstwerken worden overgeleverd aan de krachten van de natuur en groeien daarmee terug in het verleden. Na verloop van tijd ontstaan er objecten waarvan niet met zekerheid te zeggen is uit welke tijd ze stammen of wat ze betekenen en waarvoor ze dienen.
De kunstenaars krijgen elk jaar de opdracht om een kunstwerk te maken dat de indruk wekt een overblijfsel te zijn van een oude geschiedenis.
Flevoland is een jonge provincie die wij wijze van spreken pas geschiedenis aan het maken is. Natuurlijk liggen er honderden scheepswrakken in het IJsselmeer, de voormalige Zuiderzee, maar aan de oppervlakte is alles nieuw. Geen ruïnes en het meeste is bedacht en gepland. Met deze kunstwerken en kunstroute wordt een stukje nieuw verleden gemaakt.
www.nieuwverleden.info
www.flevokunst.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.