Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Flamingo's op het Grevelingenmeer

22 nov 2019
  •  
leestijd 1 minuten
Op het Grevelingenmeer kun je momenteel exotisch aandoende bezoekers zien: flamingo’s! Elk jaar komt deze groep vanuit het broedgebied in Duitsland naar dit meer om te overwinteren.
De Grevelingen is aantrekkelijk omdat de flamingo's er de hele winter kunnen foerageren. Het meer is zout en vriest maar zeer zelden dicht. Zo kan de groep de hele winter algen en vlokreeftjes uit het water filteren met hun grote bek.

Samengestelde groep

De groep is samengesteld uit drie soorten flamingo’s: de grote flamingo, de Chileense flamingo en de Caribische flamingo. Alleen de kleine flamingo, die ook in Nederland voorkomt, houdt zich liever afzijdig van de groep.
De kleine en grote flamingo’s kunnen vanuit Afrika en Zuid Europa op eigen kracht in ons land terecht zijn gekomen. De andere twee soorten zijn waarschijnlijk weggevlogen uit gevangenschap of bewust losgelaten.

Flamingomelk

In de groep zitten ook een aantal jongen, te herkennen aan hun grijze verenkleed. De hele dag bedelen ze bij hun ouders om voedsel. Met hun snavel happen ze naar de snavel van hun ouders.
Als kuiken kregen ze iets heel bijzonders: flamingomelk. Een voedselrijk papje dat de ouders in hun slokdarm aanmaken en vervolgens in de bek van het jong druppelen. Maar de jongen zijn nu oud genoeg om zelf eten bij elkaar te zoeken. Toch blijven ze schooien in de hoop op een makkelijke maaltijd. 
Bekijk voor meer informatie de site van Flamingo’s in Nederland

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.